За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

За крилатите мисли, „общите места“ и творчеството

Претенцията за творчество е присъща на пишещите хора от 5-6 века насам. Преди това придържането към „свещените“ оригинали, доказаните истини и формули е било висша добродетел, а Творецът е бил един. Още в антични времена на почит са били така наречените..

публикувано на 25.06.19 в 17:05

Феноменът функционална неграмотност

В последните години проблемът доби публичност у нас. Това не значи, че причините, размерът и евентуалните му решения са намерени. Впрочем, макар и в различна степен и специфика, той се наблюдава и в други страни. Парадоксално, но международни проучвания..

публикувано на 21.06.19 в 17:20

Поход на билките? Не пропускайте!

В разгара на сезона, когато природата избухва от цветовете и ароматите на хиляди растения и само два дни преди Еньовден, на 22 юни, софийският Клуб на пътешественика кани всички любители на билките на поход в Земенската планина. Познавачи на..

публикувано на 20.06.19 в 13:36
Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония

Обречени ли са малките местни езици?

В обявената от ЮНЕСКО Международна година на местните езици се запознаваме с още една далечна и непозната за нас култура. Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония. Колониалната..

публикувано на 18.06.19 в 17:20
260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти и услуги на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“

Изгряха новите звезди на учебния бизнес

Eдинадесетият младежки предприемачески форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър ачийвмънт България“, излъчи победителите в националния кръг на състезанието между ученически и студентски учебни компании. Учебната фирма „Insendio“на..

публикувано на 17.06.19 в 14:21
ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Език, култура, комуникации

Филологическият факултет на Великотърновския университет беше организатор и домакин на четвъртата Международна конференция „Езици, култури, комуникации“. Повече от 100 учени, преподаватели и студенти от 11 български и 12 чужди университети и институти,..

публикувано на 11.06.19 в 17:10
Братко Кириле, иди кажи на ония, дето са вътре, да научат добре азбуката, та да знаят, че свобода и слободия не е едно и също.

Светите Кирил и Методий в карикатури и фейлетони от първата половина на ХХ век

Как светлите и тачени образи на двамата братя се вплитат в злободневните проблеми на държавата и обществото, критикувани и осмивани на страниците на периодичния печат до 1944 г., изследва проф. Веселка Желязкова. • 25 години „За думите –..

публикувано на 04.06.19 в 17:05

Европейско кинообразование в село Дерманци

Дотук с екзотиката, защото става дума за сериозно обмислена и подготвена европейска програма за развиване на умения и обогатяване на знанията на деца и младежи от 6 до 19 години. Подбрани филми от европейското кино със субтитри на различни езици..

публикувано на 03.06.19 в 10:58

Да твориш на български – IX брой на алманах „Родолюбец“

За нас, живеещите в пределите на България, изразяването на книжовен български език е въпрос на средно равнище семейна култура и образованост. За сънародниците ни от историческите български общности по света обаче то е усилие, преодоляване на влияния и..

публикувано на 28.05.19 в 17:05
Остромировото евангелие (1056-1057 г.), най-старият запазен руски препис от старобългарски оригинал на Евангелието, в който е отразена руската редакция на старобългарския език

Пътищата на българските букви и старобългарския език по чужди земи

Глаголицата, създадена от светите братя, и кирилицата, творение на техни ученици, са азбуки, съобразени с особеностите на българския солунски говор. Свещените книги са преведени от първоучителите и последователите им на български език. България на княз..

публикувано на 21.05.19 в 17:05