Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус..

обновено на 15.10.21 в 12:23

Е-развод – първата платформа за онлайн споразумения за развод у нас

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права у нас е вече факт. E-Развод (e-Divorce.bg) предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство...

публикувано на 08.10.21 в 11:35

В 13 от 14-те случая на прокуратурата срещу Пеевски има отказ от досъдебно производство

Защо оценката на евродепутатите за България е "корупция, ниско ниво на свободата на словото и медиите"? Какво свърши Временната комисия „Магнитски“ за 25 работни дни ? Темите коментира в “Законът и Темида“ адв. Надежда Йорданова , председател на..

обновено на 01.10.21 в 14:26

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици?..

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Ивайло Мирчев

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене. Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и..

публикувано на 17.09.21 в 13:30

Ипотека на недвижим имот – какво трябва да знаете

Нотариус Камен Каменов разяснява понятието “Ипотека на недвижим имот“ в предаването “Законът и Темида“. С ипотеката още от класическото римско право се обезпечава едно вземане. Кредиторът, който отпуска сумата по нашето право, обезпечава това..

обновено на 02.07.21 в 14:03

Лишаване от достъп до образование

В преписка от производство пред Комисията за защита от дискриминация се споменават оплакванията от родител на момче от ромски произход, лишено от възможността да продължи образованието си в пети клас в училището, в което е учил дотогава.  Момчето е..

публикувано на 02.07.21 в 12:30

Представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС

Адвокати представиха резултатите от проекта "Адвокати за защита на основните права" по време на пресконференция на 22 юни. Той се изпълнява в рамките на Програма "Правосъдие" на ЕК от международен консорциум, ръководен от фондация "Български..

публикувано на 25.06.21 в 11:50
д-р Златко Каракачанов, прокурор в Софийска районна прокуратура

Прокуратурата и новият обществен ред

Нужен ли е нов модел в прокуратурата, който да бъде в интерес на обществените потребности. Моделът на прокуратурата в 21-ви век – как ще я видим след 10 години в организационно и правно отношение. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Златко..

публикувано на 25.06.21 в 11:48
Втори пътуващ семинар по криминология

Втори пътуващ семинар по криминология

Департамент "Национална и международна сигурност" на Нов български университет и Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността организираха Втория пътуващ семинар по криминология. Първият семинар през 2019 година се..

публикувано на 18.06.21 в 14:19