Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Представителен хор при НУФИ Широка лъка

НУФИ Широка лъка – храм на българския фолклор

Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка е храм на фолклора на Родопите и  България. Възпитаниците на музикалното училище са посланици на българския фолклор в страната и по света. През тази година училището организира за първи път..

публикувано на 28.11.19 в 10:58
VI Национален фолклорен семинар организиран от сдружение „Пролетно хоро“.

Холандци и белгийци участват във фолклорен семинар за български народни танци във Велинград

Шести „шарен“ фолклорен семинар тече от вчера  във Велинград. Хореграфи, клубове и школи за изучаване на български народни хора се събират в курорта за шестото издание на националния фолклорен семинар организиран от сдружение „Пролетно..

публикувано на 23.11.19 в 16:13

Калинка Згурова: За мен ансамбъл „Пирин“ си остава първата ми любов

Калинка Згурова е родена е на 25 септември 1945 г. в село Дебелт, Бургаско. За голямата сцена я открива странджанският народен певец Сава Попсавов. Професионалният си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ - Благоевград. След..

публикувано на 23.11.19 в 15:38
Ансамбъл Родопа - Смолян

Десетина кандидати се явиха на кастинга на ФА "Родопа"

Близо 10 човека в различни възрастови категории са се явили на кастинга за танцьори, певици, оркестранти - гъдулари и гайдари, който ансамбъл Родопа проведе на 20 ноември в Родопски драматичен театър. Четири са били певиците, които са се явили,..

публикувано на 23.11.19 в 11:00
ФА Родопа - Смолян

ФА "Родопа" провежда кастинг за танцьори, певци и оркестранти

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ провежда кастинг за танцьори – мъже и жени, за певци в народен хор и за оркестранти – гайда и гъдулка в народен оркестър. Кастингът ще се проведе днес (20.11.2019)  от 11 часа в танцова зала на Родопски драматичен..

публикувано на 20.11.19 в 07:00
101 каба гайди и приятели

„Гайда до гайда“ – 15 години „101 каба гайди“

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. 5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София,..

публикувано на 09.11.19 в 17:24

"Родопско настроение" подготвя нови песни с Биляна Арсова и Йордан Топалов

Солистът на оркестър „Родопско настроение“ представя песента "Кажи, речи, думай Дамено", която тази седмица участва в седмичната класация на фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Родопската песен ще се състезава с "Мома си хоро водеше" в..

публикувано на 09.11.19 в 16:36
Гайдарски състав 101 каба гайди

"101 каба гайди" подкрепиха семейство с мечта за дете

С грандиозен концерт-спектакъп гайдарски състав "101 каба гайди" отбелязаха 15 години от основаването си. Участие в концерта взе родопчанката с най-силен глас в света Смиляна Захарива, Златина Узунова и октен "Никола Кенов" и други...

публикувано на 05.11.19 в 08:50
Концерт в РДТ Смолян на ТК Хоро

С голям концерт ТК "Хоро" отбеляза 15-годишнина

Танцов клуб „Хоро“ при НЧ „Орфееви гори“ – 1870 гр. Смолян отбеляза 15-годишнина с голям концерт-спектакъл в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Голямата зала на театъра се оказа малка да побере всички желаещи да гледат..

публикувано на 26.10.19 в 12:16
Костадин Илчев и 101 каба гайди в НДК

"101 каба гайди" отбелязват 15-годишнина с концерт в Смолян

На 2 ноември гайдарски състав 101 каба файди ще отпразнуват 15 години от основаването си с концерт в Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян.  В началото на месеца гайдарите изнесоха концерт в Софя, в зала 1 на НДК. Концерта в..

публикувано на 26.10.19 в 11:42