Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена..

публикувано на 18.10.19 в 11:30
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в..

публикувано на 15.10.19 в 12:13
Формация Фаворит

Стелиана Тенева - тракийският глас във формация "Фаворит"

Формация "Фаворит" е съставена от петнадесет певци, музиканти и танцьори. Млади таланти, амбициозни момичета и момчета, които популяризират автентичния български фолклор. Животът за фолклорна формация „Фаворит” е музика и танци. Идеята за..

публикувано на 12.10.19 в 15:40

Гайдарски състав "101 каба гайди" с концерт в НДК

Най-големият гайдарски състав в Родопите 101 каба гайди ще отбележи 15 години от основаването си.  Над 200 гайдари ще се качат на сцената в зала 1 на Националня дворец на културата за юбилеен концерт на 11 октомври. На сцената ще се качат от 6 до..

публикувано на 10.10.19 в 11:04

Два състава за автентичен фолклор от Източните Родопи взеха участие в Международния фестивал "Малешево пее и танцува"

В село Микрево, община Струмяни завърши XVI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“. Източните Родопи бяха представени от автентичен фолклорен състав „Капитан Петко войвода“ към „Родопски фар – 1938“, гр. Кърджали и фолклорна група за..

публикувано на 07.10.19 в 17:04

В Хасково откриха втория фестивал "С песните на Тодор Кожухаров"

Стартира второто издание на фолклорния фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“  в град Хасково. Празника откри зам. Областния управител Стефка Здравкова. Фестивала е с конкурсен характер и се провежда със съдействието на Община Хасково и НЧ..

публикувано на 05.10.19 в 17:32
Дарина Славчева Славова

Дарина Славчева с дар към всички почитатели на тракийската песен

Тракийската народна певица Дарина Славчева Славова издаде четвъртия си албум „Дар от Тракия“. Той е съставен от 22 тракийски песни, които през годините са осъществени с различни инструментални състави. Името на албума не е случайно избрано,..

публикувано на 05.10.19 в 16:55

Теди Еротеева ще зарадва почитателите на фолклора с две нови песни до края на годината

Младата народна изпълнителка от македонския край Теди Еротеева представи песента „Лисаво“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Песента участва в седмичната класация на предаването заедно с други две македонски изпълнения  - "Пий юначе"..

публикувано на 05.10.19 в 16:24

Филип Синапов събира в книга традициите и фолклора на Гърнати

Едва на 4-годишна възраст Филип Синапов се качва на сцените на Роженските поляни. От тогава той тръгва по пътя на фолклора. Тази година издаде дебютния си албум „Песенна шевица“. В албума са събрани песни от Родопите и Пирин. През следващата..

публикувано на 29.09.19 в 12:23
Оркестър ПИМ

Тинчо Севдалинов: Моите учители във фолклора са моите родители и Веселин Джигов

Родопският певец Тинчо Севдалинов днес работи с оркестър „ПИМ“. Един добър екип, най-добрите в България по думите му, с които се работи много добре. Певецът изброява постиженията им: Преди две години Мария Фидева спечели първо място като..

публикувано на 29.09.19 в 10:24