Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възход и падение"- книга за обичаната България


"Аз бързах. Бързах да изпреваря смъртта. И за щастие я изпреварих- книгите са вече написани и публикувани. Каквото и да стане с мен оттук нататък, те вече имат самостоятелен живот, те са независими от мен"- каза в "Калейдоскоп" писателят Пелин Пелинов. Писателят бе във Видин за да се срещне със свои читатели, пред които представи петте романа от поредицата "Възход и падение". Поредицата включва романите "Независима България", "Напред, на нож", "Крушението", "Под свити знамена", "Катастрофа".

Сюжетът се затваря към паметната за България дата 3 октомври 1918-та година, когато Фердинанд абдикира и оставя страната разбита в поредната национална катастрофа. "Възход и падение" е история на непостигнатия национален идеал за обединение на всички българи на една територия, в една държава, с общи духовни хоризонти. История, сътворена с много страст, отдаденост и любов. Силното авторово присъствие дава основание на изкуствоведа Снежина Николова да определи петтомника като "Книга за обичаната България".

"Тези пет книги са смисъла на живота ми"- казва за поредицата Пелин Пелинов. Всъщност това тръпчиво сладко-горчиво име е творчески псевдоним на Пенчо Линов, роден на 26 март 1936 година в село Върбица, Плевенска област. Бъдещият български писател и драматург завършва през 1954 година Плевенската мъжка гимназия, после се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". В продължение на 12 години е драматург в Народния театър "Иван Вазов" и един от учредителите на театър "Сълза и смях". Автор е на над 30 театрални пиеси, на телевизионни поредици, на документално-исторически романи.

"Ако ме попитате кой е днешният национален идеал, не мога да ви отговоря... И си мисля, че в момента България няма национален идеал"- не без огорчение казва гостът в "Калейдоскоп".

"Политиката е умението да предвиждаш и то доста напред да предвиждаш"- казва гостът в "Калейдоскоп" Пелин Пелинов. И уточнява:

"За бъдещето на България не съм съвсем сигурен, тъй като сме малка нация и нищо не зависи от нас... За мен са важни хората- българското офицерство! Това ми е любимата ми тема! Главният герой в поредицата ми- Александър Бронзов, е измислен. Той става генерал, но само за една нощ и го убиват. Убиват го в драматичните дни на Войнишкото въстание..."

Пелин Пелинов е убеден, че емоциите на автора са кодирани в текста и читателят участва в сюжета чрез тях. И защото съвременният българин е отворен към историческите теми, любопитен към историята на други народи и уважителен към своята собствена, авторът на "Възход и падение" вярва, че ще дойде редът за екранизиране и на неговия труд. Така, както до зрителите стигнаха "Сватбите на Йоан Асен ІІ" и "Мера спред мера".
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
french

Франция, мон амур! Еп. 2

В еп.2 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: През 1999 г. френското правителство прие лого със знамето и девиза на страната. както и лика на Мариана. Коя е Мариана и  как се превърна в символ на Френската република? Какво символизират цветовете на френския трикольор - синьо. бяло и..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51