Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритуал на повече от 100 години спазват във видинското село Сланотрън

Полагане на Иисус в гроба на Велики петък в село Сланотрън

Отец Велизар: Едно време се карахме кой да е ангел, кой римски войник... Сега ни е трудно да намерим деца за ритуала

10
"Гробът" пред храма "Успение Богородично", в който на Разпети Петък се спуска иконата на Иисус Христос.
Снимка: Пламен Генчев

Уникален ритуал спазват повече от сто години във видинското село Сланотрън на Велика Събота.

Обичаят пресъздава Възкресение Христово, а изпълнението му започва още вечерта на Велики Петък, когато в специално изкопан гроб в двора на църквата се спуска икона на Иисус Христос, разказва свещеникът в село Сланотрън отец Велизар:

Когато обикаляме църквата, на четирите места се спира, след това се идва тук...

Двама младежи стоят тук, облечени като римски войници с копия да пазят. Иконата се спуска в гроба. На Възкресение вече идват ангели, войниците падат, иконата се издига нагоре и стои до Вознесение Господне.
 

Иконата на Иисус Христос, с която се изпълнява ритуалът.Иконата, която спускат в символичния гроб, изобразява Иисус Христос в цял ръст.

Изографисана е върху платно, от двете му страни.

В храма "Успение Богородично" в село Сланотрън Светинята пазят от освещаването й - през 1906 година, а наскоро уникалната икона е била реставрирана.

В храма се пази и уникалната плащаница, с която на Разпети петък се обикаля църквата.

Плащаницата се изнася на Разпети петък вечерта, в средата на черквата, и се служи опело като за покойник. Около час и половина е опелото, след това се взима плащаницата от четирима души, свещеникът върви пред тях, и се обикаля с нея. В този момент се спуска иконата- разказва отец Велизар.

Спомените си за обичаите в Сланотрън споделя и Феврония Петрова:

Има четири дечица, които се обличат в униформа. Двама са войници, които пазят гроба на Иисус Христос. Двама са ангели - те идват със запалени факли. Най-напред служи попът, излизаме навън и като сме готови, започват да издигат иконата.

Отец Велизар
си спомня как сам той е участвал в пресъздаването на Възкресние Христово, но отбелязва, че сега ще е по-трудно да намери изпълнители:

Отец Велизар, свещеник в храмаЕдно време младежите се карахме кой да е ангел, кой римски войник. Сега ни е трудно да намерим деца. 

Ритуалът на Велика събота в Сланотрън никога не е прекъсван.
 
Мисля, че не е хубаво да се оставят старите традиции, защото човек се е родил да люби хората - казва Феврония Петрова.

Фоторепортер: Пламен Генчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
french

Франция, мон амур! Еп. 2

В еп.2 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: През 1999 г. френското правителство прие лого със знамето и девиза на страната. както и лика на Мариана. Коя е Мариана и  как се превърна в символ на Френската република? Какво символизират цветовете на френския трикольор - синьо. бяло и..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51