Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни инициативи през 2014-а година


Нашата кауза е да помогнем на пациентите  с мускулна дистрофия. Така ми описва инициативата на Фондация „Щедрост за живот“ председателят й Луиза Златанова:

Едно от нещата, които сме планирали, понеже вече сме в тясна връзка със специалисти от чужбина, искаме да направим обучителен семинар, в който да се обучат специалисти от България. Това ще даде голяма възможност не само на родителите, но и вече на звената, които ще помагат пряко на тези пациенти, да се обучат в най-новите методи за работа с такива пациенти. Вече имаме DMS линия на номер 17 777, а текстът, които трябва да се изпрати е DMS STEP.

През тази година за българите, страдащи от мускулна дистрофия не се е променило почти нищо. Хората от фондацията продължават да опитват да привлекат вниманието на институциите:

Това, което успяхме да направим като организация е да внесем едно предложение към НЗОК за увеличаване на броя на хоспитализация по клинична пътека 236 за пациенти с мускулна дистрофия. Отговориха ни, че това предложение ще се преразгледа. Още очакваме от тях развитието на въпроса. Единственото, което е направено и е голям плюс, върху него се работеше 3 години от специалистите от Александровска болница, е да се осигурят от държавата дихателни апарати, без които в напреднала възраст пациентите не могат да живеят.

Друга благотворителна кампания е „Капачки в действие“. С нея се събират пластмасови капачки от всякакъв тип и се предават за рециклиране. Ива Колева от Фондация „Идея в действие“ поясни:

Със сумата, получена за всеки един събран и предаден за рециклиране тон, се закупува по един електрически уред за Дом за деца или Център за настаняване от семеен тип, но идеята е да се помогне чрез този неизползван ресурс, за да могат да се закупуват електрически уреди. Идеята е да се възпита обществото в разделно събиране на отпадъците и разпознаване на отпадъка като ресурс. За една година имаме 6 предадени тона.

В момента Ива Колева се е отдала и на още една инициатива. „От Календар – ДАР“ има за цел да подари внимание на хората в старческите домове.

Целия репортаж чуйте  в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!