Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български журналисти, карикатуристи и анализатори изразиха солидарност с френските си колеги

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Журналистите от БНТ почетоха паметта на загиналите си колеги от вестник „Шарли ебдо“ пред сградата на телевизията на ул. “Сан Стефано”. Директорът на Дирекция „Информация“ в БНТ Даниел Чипев посочи в интервю за предаването „Нещо повече“, че журналистите от националната телевизия изразяват солидарността си с колегите във Франция: Случаят с „Шарли ебдо“ показва нещо много важно и това е колко е важна мярката и колко важна е и границата, колко важни са ценностите в журналистическата професия. Това, което се случва в момента има две страни. Едната страна е това, че журналистите отразяваме това, което се случи, но не можем да останем безразлични или дистанцирани както го правим с други събития или новини. Някак си съпреживяваме това, което се случва във Франция, защото според мен, всички ние трябва да дадем ясен знак, че моливът е по-силното оръжие от автомата, че словото е по-силно от куршума и точно затова решихме днес с колегите от БНТ да изразим тази съпричастност. Има различни хора в нашата професия. Всеки има своите ценности и своите разбирания, но смятам, че нашият екип няма да използва случая, за да надхвърли и съпричастността, и съпреживяването, и информирането на обществото за това, което се случи.

Писателят Анжел Вагенщайн определи случилото се като ужасяващо и страшно: Това е най-висшата степен на този ужас. Той се случва навсякъде в някаква степен. Примерно казано в едно българско село дечицата на емигранти не биват допуснати в училище. Това е случай, в който стреляме в душите на децата. Те трябва да отидат в друго село, премества се семейството. Драмата е много сложна. Драмата ще бъде преодоляна първо, когато се премахнат нейните корени – от къде започва, кой е виновен.

Карикатуристът Чавдар Николов сподели, че е шокиран от случилото се: Хората, извършили това не са били предизвикани, защото това е един дълъг процес на обяснения, които стават след големи трусове в западното общество. Те не разбират, че карикатуристите се присмиваме на глупостта, на ретроградното, на расизма, но не и на религиите, които изповядват мюсюлманите и християните. Някои от карикатурите на вестника естетически не изглеждаха добре, но някои пък бяха бляскави. Но трябва да се защити правото да се изразяват, защото кой да бъде съдник на тези неща. Няма писани правила. Не може всеки, който не може да си представи какво означава перо, какво означава да създадеш нещо,  да вземе един калашник и да реши нещата кардинално. Това е работа на Бога, на когото служат.

Николов се съгласи с мнението, че обществото ни много често е лицемерно по отношение на по-бедните и на хората, които нямат толкова качества да намерят своето достойно място в живота: Ужасното е, че сега в този свят, когато всеки може да разбере всекиго, че има такива средства за комуникация, т.е. имаме всички шансове да разговаряме и да спорим и изведнъж се получават реки от кръв.

Според него обаче подобни ситуации се използват най-често от политиците и припомни датските карикатури с пророка Мохамед от 2005-а година на вестник Jyllands-Posten: Там имаше три фалшиви карикатури, който бяха капката, която преля търпението на мюсюлманите и те бяха правени от датските имами, а не от карикатуристите. Някой управлява света по някакъв ужасен начин. Аз не съм привърженик на конспиративните теории, но това е доказан факт.

Главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим заяви, че никога не е допускал, че подобно нещо може да се случи и то да е отговор на нещо нарисувано от ръка на карикатурист: В нашата история има убити карикатуристи заради карикатуристите си. Мракобесието не е родено сега. Но с калашници пред очите на цял свят – ужасна работа, всички сме в потрес от видяното. Най-общо казано мотивите са фанатизма и примитивизмът. Всичко е от примитивното. 

Проф. Бойко Ганчевски, специалист по криминална психология, посочи, че у нас не се наблюдава радикален ислям: Радикалният ислям е изключително опасен. Чрез имигрантската вълна може да внесем у нас подобни ситуации.

Анализаторът проф. Димитър Йончев заяви, че фактът, че подобни актове стават все по-възможни и се повтарят все по-често не е въпрос на борба с тероризма е въпрос на нещата, които го пораждат: Много е комплексен този свят. Ние се намесихме вече 20 години да обясняваме на хората как трябва да живеят. Смятаме, че нашите ценности превъзхождат техните и се подиграваме с ценностите. Аз се боя, че това е криво разбраната свобода от страна на журналистиката. Не може всичко да правиш. Не ми харесва това: „Аз имам право да кажа каквото си искам“. В твоята култура – да, другата – не. Основните усилия трябва да се насочат не към това как ще победим врага. Тях ги е страх от нас. Ние трябва да насочим усилията си към това как да съществуваме съвместно.

Сдружението на журналистите франкофони в България призовава всички журналисти да се съберат тази вечер в 18 часа пред Френския институт на площад „П. Славейков“, за да изразят съболезнованията си към колегите от вестник „Шарли ебдо“ . Следващият брой на вестника ще бъде издаден в тираж от 1 милион екземпляра вместо обичайните 60 хиляди, съобщил адвокатът на изданието. Очаква се новият брой да излезе в сряда с обем от 8 страници вместо 16.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!