Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовниците смятат, че върбовата клонка измества смисъла на празника

Името на празника, в който Христос влиза в Йерусалим, вече е променено, същността на празника вече е променен. Всичко се е свело до едната върба. Тя вече не е чудотворна, а се превърнала в магически символ. Това каза отец Стефан Стефанов от храма "Св. Николай Чудотворец“ в Русе по повод празника Цветница. Отецът си спомня, че преди години са се раздавали върбови клончета на хората, но без пари:

Сега тази индустрия е за печалба, да се напълнят попските джобове. Преди раздавахме върбата за благословение, слушахме литургията. В последните 20-ина години върбата стана център на цялото християнство и това е много тъжно.


На същото мнение е и отец Валтер от католическия храм "Св. Павел от кръста“:

Ако това става само една традиция всяка година да вземаме клонки или яйца и козунаци за Великден и са централни за нас само като сувенири или по по-лошо като суеверие, тогава сме много далече от вярата, от Христос, от Бога.


Според него липсва истинската вяра у хората, защото не е възможно на празника да се спазват обичаите и да се вярва в едно, а след това да се живее по друг начин.

В Русе се намира единствената улица, на която повече от столетие една срещу друга са разположени две църкви – едната православна, а другата – католическа.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!