Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рано е да се каже как споразумението за ядрената програма на Иран ще повлияе на цените на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още е рано да се каже дали подписаното споразумение между Иран и шестте световни сили за ядрената програма на Техеран ще доведе до понижение или повишение в цените на петрола и природния газ, коментират експерти.

Целият пазар реагира на слухове напоследък, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация:

Все още е трудно да се каже какво ще бъде влиянието на иранския петрол върху пазара. Каквото и да е то обаче, очаквам ефектите да се усетят едва след около 5-6 месеца.

Причините са няколко, всъщност, две са основни. Все още няма яснота кога санкциите реално и практически ще паднат. На второ място, инфраструктурата на тази държава е доста остаряла, да не кажем и в доста лошо състояние, и ще се изисква известно време, за да стане тя оперативна и ефективна.

Покачване на цените на петрола, макар и в перспектива, прогнозира и Христо Казанджиев от Българския енергиен форум:

Тогава, когато определени страни се отварят за износ на нефт и газ към световните пазари, като правило цените на нефта бележат един спад за период от около няколко години, след което нефтът започва да се покачва.

Енергийните компании, които преди време са работили в Иран, сега отново проявяват интерес, казва евродепутатът Владимир Оручев:

Иран знаем, че е един голям производител и на газ и на петрол. Очакванията на всички, разбира се, са, че намесата на още един голям играч ще направи така, че производството да повишава потреблението и да почнат цените отново да падат надолу.

Всички коментари по темата, излъчени в предаването "Събота 150", можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!