Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърден е антракс и при второто умряло животно в Млада гвардия

| обновено на 23.07.15 в 19:00
Снимка: Шевкие Чакър

Положителни са пробите за антракс и от втората умряла крава във варненското село Млада гвардия. Това съобщи варненският областен управител Стоян Пасев след заседанието на кризисния щаб заради заразата от антракс.  Този път мерките бяха взети навреме и животното беше загробено на 2 м. дълбочина до сметището в село Млада гвардия, където възникна заразата. 

Пасев посочи, че всички проби в 23-те заведения във Варна и в региона, чиито кухни бяха затворени вече са изпратени в София в лабораторията на Българската агенция за безопасност на храните. Обещали са от там, че ще работят в събоща и неделя и в понеделник до обед ще е ясно, дали след обеззаразяването на заведенията през нощта има ефект и дали всички проби от там ще бъдат отрицателни. В такъв случай няма да има никакви опасения за зараза.  

Всички изследвани проби от каймата и местните продукти от транжорната, която е затворена в квартал "Аспарухово", където е била разфасована заразената крава, са отрицателни, което означава, че месото, разпространено в заведенията и в един кулинарен магазин във Варна, не е било заразено. 28-те души, които са яли заразеното месо, показаха отрицателни резултати.  

Собственикът на транжорната в квартал "Аспарухово", където е било обработвано месото от заразената с антракс крава, е дезинфектирал редовно, но не достатъчно ефективно. Това съобщи изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев

Собственикът на транжорната е виновен дотолкова, че спрямо законодателството си позволява неща, които противоречат на законодателството. Той няма правото да вкарва каквото и да е здраво или болно нерегламентирано месо вътре за обработка, дори и здраво месо.

Заради заразата с антракс Министерството на земеделието ще започне проверка как служителите в Областната дирекция на Агенцията по храните във Варна са си вършили работата, съобщи министър Десислава Танева.

В Областна дирекция по безопасност на храните във Варна, след приключване на случая, ще наложим най-жестоки санкции там, където има установена вина за това.

От министерството обмислят и законови промени, които да позволяват налагане на санкции на частните ветеринарни лекари, които не изпълняват задълженията си


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Пробите за антракс от конфискуваните меса във Варненско са отрицателни

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи след заседание на кризисния щаб, че всички проби за антракс от месото и месните продукти, конфискувани в понеделник от транжорната в "Аспарухово", са отрицателни. По този начин рискът за..

публикувано на 23.07.15 в 12:53