Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите за антракс от конфискуваните меса във Варненско са отрицателни

Снимка: БТА

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи след заседание на кризисния щаб, че всички проби за антракс от месото и месните продукти, конфискувани в понеделник от транжорната в "Аспарухово", са отрицателни. По този начин рискът за разпространение на заразата е минимален.

Оказа се, че месните продукти и каймата, които бяха иззети на 20-и юли, не са заразени, въпреки че пробите от плота в транжорната, на който се транжира месото, бяха положителни. Според кризисния щаб вероятно това се дължи на обеззаразяването, което е направил собственикът на транжорната Пламен Илиев, при което обаче са останали следи, засечени от пробите на Българската агенция за безопасност на храните.

Всичките 23 заведения за бързо хранене, както и един кулинарен магазин и шест ресторанта в курорта "Златни пясъци", са отворени, но кухните им са затворени и те могат да продават само топли и студени напитки и всичко друго, освен скара и месо. След като излязат пробите, които трябва да бъдат пратени в Националния диагностичен институт на БАБХ в София, и кухните на посочените заведения ще бъдат отворени. Дотогава там са поставени предупредителни табели. Пробите ще бъдат окомплектовани в четвъртък и ще заминат за София същата вечер. Очаква се кухните на заведенията да бъдат отворени идната седмица.

Кризисният щаб все още работи и се следи какво се случва с животните, които бяха ваксинирани в село Млада Гвардия, тъй като те все още са под карантина. Очаква се, след като премине задължителният период за придобиване на имунитет от 7-8 дни, от Агенцията да разрешат отново пашата.

Все още не е ясно кои са четиримата задържани от полицията заради инцидента. От прокуратурата засега не дават никаква информация, освен че хората са от Варна и региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Потвърден е антракс и при второто умряло животно в Млада гвардия

Положителни са пробите за антракс и от втората умряла крава във варненското село Млада гвардия. Това съобщи варненският областен управител Стоян Пасев след заседанието на кризисния щаб заради заразата от антракс.   Този път мерките бяха взети навреме и..

обновено на 23.07.15 в 19:00