Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова e новият омбудсман

| обновено на 30.07.15 в 14:13
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова беше избрана за национален омбудсман с гласовете на 129 депутати. Кандидатурата на нейния опонент Константин Пенчев беше подкрепена от 82-ма народни представители. При тайното гласуване е имало и 12 невалидни бюлетини. След обявяването на резултатите Манолова заяви:

Благодаря на всички, които ме подкрепиха, за увереността, че ще бъда ефективен, истински и достоен защитник на българските граждани. Благодаря и на тези, които не ме подкрепиха, защото ще имам предизвикателството да докажа наистина, че мога да бъда добрият омбудсман. Парламентът ще ми липсва, ще ми липсва парламентарната трибуна, ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но ми предстои друга, не по-малко важна битка за правата на българските граждани. Ще ми липсвате и вие. Може би и аз ще липсвам на някои от вас. Ние не се разделяме за постоянно, тъй като омбудсманът има работа и в парламента, винаги когато се обсъждат важни законопроекти, отнасящи се до правата на българските граждани, така че аз съм убедена, че ще работим добре заедно.

В началото на пленарния ден бяха представени номинираните. Корман Исмаилов представи дейността на досегашния омбудсман Пенчев: Работа в защита на слабите, на потребителите и разбира се, широка подкрепа на неправителствения сектор, който много често страдаше и продължаваше да се бори в сблъсъка си със слабата администрация. Така че групата на РБ издигна убедено кандидатурата за втори мандат на господин Пенчев и се надяваме, че всички вие ще имате възможност да подкрепите за втори мандат господин Пенчев, така че той да има възможността да надгради, да развие това, което постигна през първия си мандат.

Лидерът на БСП Михаил Миков представи кандидатурата на Мая Манолова: Изключително е активна в отстояване на интересите на гражданите. По нейна инициатива беше създадена Комисията за работа с гражданското общество с неправителствения сектор в днешното събрание. Смятам, че има едно изключително качество – независимост, което е изключително важно като смисъл и съдържание на институцията омбудсман, Мая Манолова достойно ще оправдае избора на Народното събрание да отстоява правата и свободите на българските граждани. Благодаря ви.

В социалните мрежи вече бе насрочен протест за днес от 19.00 часа пред Народното събрание срещу избора на Мая Манолова. Събитието е под наслов "Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис". Недоволните сравняват избора на Манолова с този на Делян Пеевски за председател на ДАНС и припомнят участието й в аферата "Костинброд".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мартин Димитров: Всички договори в енергетиката трябва да станат публични

На открито заседание следобед временната анкетна комисия в парламента за проверка на енергетиката ще представи резултатите от извършената досега работа. Преди няколко дни действието на комисията беше удължено до края на ноември. Мартин Димитров..

обновено на 30.07.15 в 09:03