Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Моро от Канада представя музиката на Георги Коев в CD

БНР Новини

Името и музиката на известния кларинетист Георги Христосков Коев (Гогето) (1910-1983) от с. Мало Конаре, Пазарджишко отдавна са добре познати сред почитателите на българската народна музика у нас и в чужбина. Студийните записи на самобитния музикант се съхраняват във фондовете на БНР и могат да се чуят основно по радиото (ако се излъчват). Дългогодишна е идеята на големия познавач и радетел на българския фолклор Ив Моро от Канада да събере записите на Георги Коев в компактдиск. CD албума вече е факт, а за неговото издаване в Канада ни информира самият продуцент Ив.





Георги Коев на сватба в Пазарджик с певицата Иванка Иванова и акордеониста Стоян БангеевКомпакдискът „Георги Коев – легенда на българския кларинет” съдържа 25 изпълнения на народния музикант, събрани от музикалните архиви на БНР (Радио София, Радио Пловдив) и „Балкантон”. Анотацията на радиожурналиста Николай Чапански е преведна на английски и френски език в 24 страници с богат снимков материал и коментари към изпълненията. „Аз съм щастлив, че след повече от 10 години моят проект, посветен на легендарния кларинетист Геоги Коев вече се реализира”, споделя радостта си Ив Моро. „Поради натоварения ми работен график и пътувания в чужбина през последните години ми беше трудно да оформя английските и френските обяснителни бележки и да завърша графичното оформление. За съжаление, по условията на договора с БНР, дискът е за продажба и разпространение само в Северна Америка”. Това е вторият проект на Ив от серията албуми с легендарни български музиканти след продуцирания двоен компактдиск на акордеониста Борис Карлов през 2003 г.





Ив Моро

Ив Моро живее недалеч от Монреал. Още през 1966 г., когато е на 17 години, пътува до България и остава очарован от фолклора на Балканите. Почти всяка година идва в страната ни, за да разучава тънкостите на фолклорния танц. Днес ръководи международни семинари за български народни танци в много страни по света, които се посещават от хиляди последователи. Той е един от най-активните колекционери на българска народна музика, продуцира и разпространява музикални албуми като колекцията „Отвъд мистерията” – серия от три компакдиска с музика, записана в български села между 1966 и 1972 г. Ив Моро е носител на орден „Кирил и Методий”, а през 2009 г. е поздравен с почетен медал от Президента на Република България за своята 60-годишнина.

Новият CD албум с музиката на Георги Коев излиза в годината, когато се навършват 105 лета от рождението на кларинетиста. Неотдавна БНР посвети предаване за народния музикант с участието на негови колеги, приятели и близки от родното му село Мало Конаре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Франция, мон амур! Еп. 1

В еп. 1 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур" с водещ Нурай Садулов ще чуете: Защо наричат Франция "Хексагона"?  На колко континента се простират границите й?  Колко големи са територията и населението й?  Какво е влиянието на френския език? Богати ли са французите? Първенства в кои области държи Франция?... И, разбира се, красива..

публикувано на 14.02.24 в 15:24

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32