Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Проектираме и едновременно с това обявяваме тръжни процедури за "Хемус"

Аз не мога да отговарям нито за бизнеса, нито за синдикатите, коментира премиерът

| обновено на 03.08.15 в 18:28
Снимка: БГНЕС

До края на мандата на правителството ще бъде довършена поне половината от автомагистрала "Хемус", а вече стартира тръжната процедура за изграждането на още 60 километра от нея, заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на петкилометровия участък "Белокопитово-Каспичан". Отсечката е изградена с 66 000 000 лева от републиканския бюджет.

Премиерът обясни откъде ще бъде намерено финансиране за останалата част от автомагистрала "Хемус", което възлиза на близо 1 900 000 000 лева:

Събираме много пари от контрабандистите в момента, така че виждате – изпълняваме си всички ангажименти. Ако не беше вадена от Оперативната програма... за радост я вкарахме пак. Аз се надявам, че с Жан-Клод Юнкер и останалите колеги, с които съм говорил, ще спестим доста пари от "Струма" и ще ги прехвърлим тук, така че ще стане под милиард и 900, и аз съм обещал – в рамките на този мандат, двата лота ще започнат да се строят догодина до Ловеч. Паралелно с това, знаете, че тя въобще "Хемус" не е проектирана, така че сега проектираме и едновременно с това обявяваме тръжни процедури.

Относно следващите 60 километра от автомагистралата, Бойко Борисов поясни:

Те са Ябланица–Ловеч. Имаме пари за тях, иначе нямаше да правим конкурси. Помните колко време стоя тук на Белокопитово като язва.

По повод намерението на бизнеса за нови протести, свързани с увеличението цената на тока, премиерът подчерта, че протестите са демократичен акт:

ДКЕВР е организацията, която определя цените на тока. Ние мисля, че доста неща направихме, за да не се вдигне за потребителите цената на тока – в смисъл с мерките, които взехме, и чрез новия Закон за енергетиката.

Относно исканата от бизнеса оставка на Иван Иванов, премиерът допълни:

Аз не мога да отговарям нито за бизнеса, нито за синдикатите. Виждал съм се с тях поне 6-7 пъти и всичките тези мерки, които въведохме, бяха след срещи с тях – одобрени с тях на общи пресконференции и за фонда, който създаваме, и за всичко останало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Участъкът Белокопитово – Каспичан от АМ "Хемус" официално беше открит

Официално беше открит петкилометровият участък Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус", както и най-големият пътен възел в Североизточна България. Стойността на реконструкцията на пътя е близо 66 милиона лева, като на откриването..

публикувано на 03.08.15 в 15:34