Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжданият бюджет на София за 2016 г. е с близо 1,5 млн. по-малък от тазгодишния

В понеделник в София се проведе публичното обсъждане на бюджета на столицата за следващата година. Той е в размер на 1 млрд. и 180 хил. лева. Това е с близо 1,5 млн. по-малко от бюджета за 2015 година. Причината е, че има по-малко проекти, финансирани с европейски средства. С 16 милиона лева ще бъдат увеличени парите за почистване на града. С близо 1,2 млн. лева ще се повишат средствата за образование. Основният проект, който ще се изпълнява по европейски програми, е третият лъч на метрото.


Бюджетът на София за 2016 година ще бъде гласуван в Общинския съвет през януари месец. Местните данъци и такси няма да поскъпнат и през следващата година.

Финансовият план на София за 2016 година беше представен от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов:

Имаме няколко приоритета – зелените системи, почистването на града, развитието на парковете и градините. За догодина, освен реконструкция и основни ремонти, се предвиждат и повече средства за поддръжка на по-малките улици в столицата. Сигурността също е важна за града.

Публичното обсъждане на бюджета за София за 2016 година привлече вниманието и на обществеността:

Очаквах от това представяне да разбера какви още са приоритетите на общината, както и къде ще се инвестира – в централните или периферни квартали. От сухите цифри обаче нищо не се разбра.

Аз съм доволен, че присъстваха повече хора. Прави впечатление, че са извадени нови приоритети, свързани с транспорта, коментираха хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!