Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това мнозинство не иска и няма да направи съдебна реформа

Сбъдва се лошата ми прогноза, че ГЕРБ и ДПС са поставили свои протежета на ключови места в съдебната система, с които имат ресурс за корупция и търговия с влияние. Поради тази причина няма как точно те да направят същностна съдебна реформа- каза в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. 

Той прогнозира, че промените на Конституцията, които ще се направят в НС утре ще само имитация,  само за заблуда на европейските институции, илюзия, за да не бъдат спрени фондовете.

Прокуратурата ще продължи да се възпроизвежда по същия порочен начин както и досега, а политическите квоти във ВСС ще продължат да въздействат върху съдиите.

Този ВСС няма морално право да съществува, той е обидно компрометиран, тези смешници творят скандал след скандал и нямат право да продължат да са там.

Ако се раздели ВСС на две и се избере нов състав- няма лошо да кадрува, защото ще е излъчен от средите съдебната система. Би могъл да избира най- читавите в нея - смята адвокат Екимджиев.

Той сподели и очакването си министър Христо Иванов да подаде оставка като морален жест , защото идеята, с която той стана министър ще се провали, а и поддръжниците му ще му я поискат, защото не се е справил.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!