Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния кв. "Овча купел" критикуват властта заради проблеми с нелегални мигранти

| обновено на 22.12.15 в 15:55
Снимка: БГНЕС

В отворено писмо жители на столичния квартал "Овча купел" изразяват своето притеснение и недоволство от липсата на реакция от органите на реда на масираното присъствие на хора с неясен статут в близост до бежанския център в района. В писмото не се изключва вариант за гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстния път заради липсата на мерки по подадените от гражданите сигнали за проблеми със сигурността. Те са поканили министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да ги посети и да огледа лично района.

Неда Дойчинова, жител на квартала, изрази в предаването „Преди всички“ мотивите на местните жители да излязат с призив към институциите за решаване на проблема:

Притесни ни внушението, което министър Бъчварова искаше да направи, че всичко около блока ни е „цветя и рози“, че нищо незаконно и нерегламентирано не се случва в района, но това не е истина и обстановката е доста по-различна.

Пълно е с млади мъже с ранички на гърба им, които се струпват на купчини, крият се в съседната горичка – спят там, преобличат се там. Свидетели сме на засилено извозване на тези хора – те влизат в транспортни бусове, непригодени за извозване на хора – влизат повече от 20-30 души в един бус, влизат и в багажниците на леки коли.

Дойчинова каза още, че местните хора не отричат засиленото полицейско присъствие в последно време, но имат съмнения, че нещата се случват, когато в района няма полицаи и нещата се случват някак синхронизирано. Полицаите често проверяват документите на хората пред блока. Според министъра сред тях няма нелегални, но ние сме свидетели на задържани лица, разказа още Неда Дойчинова:

Как си представяте ситуацията млада жена в 6.30 часа да звъни на телефон 112 с призив за помощ, защото не може да се прибере между 80 човека. 

Дойчинова призова думите й да не се приемат като проява на расизъм и ксенофобия, защото живущите в квартала са притеснени не от произхода на хората, а от струпването им в района в подобен брой:

Очакваме от властта да си свърши работата и поетите ангажименти от органите на реда да бъдат изпълнени, заяви още Неда Дойчинова.

В столичния квартал "Овча купел" има засилено полицейско присъствие, коментира кметът Йорданка Фандъкова. За да бъде обезпечена сигурността на гражданите, на всички места се възстановява и уличното осветление:

За съжаление там има един терен и една изоставена сграда на Министерството на отбраната. Аз написах още тогава писмо да се обезопаси, защото това е също потенциален рисков обект, от който хората се притесняват. Периодично хората поставят въпроса за повече полиция. Аз съм поискала да има повече полиция. Хората казаха, че полиция присъства, въпросът е, че техните притеснения са от различно естество.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!