Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокерите "Нощните вълци" с шествие в София

Общинските съветници от София поискаха от кмета да забрани изявите им

Снимка: Даниела Костадинова


Привърженици на патриотичната организация „Български воински съюз“ нападнаха вчера край Бургас протестиращи срещу идването на рокерите „Нощните вълци“ у нас. Сред протестиращите имаше руски и украински граждани, които живеят у нас. Протестираха и български граждани. Един от тях е Робърт Леви.

В предаването „Преди всички“ той сподели, че са се подготвяли за протеста, но са имали идея да бъдат в Синеморец за Джулай морнинг:

Ние, протестиращите, имахме уговорена среща на бензиностанция ОМV на изхода за София, защото се очакваше от там да минат мотористите. Когато отидохме, заварихме една група от 10-12 мъже в камуфлажни дрехи, кубинки, развяващи знамена. Бяха доста сериозна военизирана група. В последствие разбрах, че са паравоенна организация. Всичко стана за секунди. Аз и моят приятел Иван Панчев минахме покрай тях, чух някаква реплика, обърнах се и видях, че Иван вече е на земята и го ритат и блъскат.

В последствие още един мъж от групата попада под ударите на паравоенните.

Изобщо не предполагах, че ще се стигне дотам – жертвите да отидат за 24 часа в ареста, заяви Робърт Леви.

Това, което се случи в Бургас, можеше да бъде предвидено, смята политологът и блогър Иво Божков. Той е общински съветник в София от групата на Реформаторския блок, която поиска официално вчера от кмета Йорданка Фандъкова да забрани шествието на "Нощните вълци".Иво Божков

Той сподели, че е бил силно учуден от сблъсъка в Бургас, защото той е предизвикан от поддръжници на "Нощните вълци", а не от самите тях.

Всичко е символика. Неслучайно "Нощните вълци" правят този панславянски кръг около държавите, които са на руски територии и които, според този рокерски клуб трябва да бъдат обединени под някаква форма, обясни Иво Божков и допълни:

Говорим за символики, а тези символики изискват реакции. И точно там е проблемът, защото когато това посещение е със символиката да се създаде определен тип конфронтация, то я създава, но има и пострадали граждани, което за нас е неприемливо. Това не бива да се случва в София.

Днес се очаква рокерите да бъдат в София. В програмата им е предвидено да посетят храм-паметника "Александър Невски", а по-късно да дадат и пресконференция.

Според Иво Божков изявите им в столицата могат да бъдат забранени с аргумента, че има риск за сигурността на гражданите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!