Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

"Sunny" - Боби Хеб

| обновено на 04.08.16 в 13:50

Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме една наистина слънчева песен, писана в много тъжен момент от живота на нейния автор и изпълнител Боби Хеб. Песен - ярко доказателство за силата, която имаме да превъзмогваме и че винаги можем да се "окажем" от слънчевата страна на живота.

И така, историята:
Боби Хеб е роден в семейство на музиканти, като и майка му, и баща му са слепи. От съвсем малък (едва 3-годишен) заедно с по-големия си брат участват в различни концерти и прояви в Нешвил.

"Sunny", която слушаме днес, излиза през лятото на 1966-а, но е написана по-рано, след един двойно трагичен за Боби Хеб ден - когато на 21 ноември 1963-та е застрелян президента Кенеди, а братът на Боби е намушкан с нож до един бар. Като отговор на "тъмнината" Боби Хеб създава една песен, пълна със светлина и оптимизъм, която стига до топ 3 и в ритъм-енд-блус, и в поп- класациите, а големият ѝ успех носи на Боби Хеб покана за турне с "Бийтълс", които тогава са на върха на славата си.

Днес, точно 50 години след излизането ѝ, "Sunny" e абсолютна класика. Има стотици версии, като сред тях се открояват Шер (която през същата тази 1966-а също стига до върховете на класациите с нея), и Джордж Фейм, но също и Франк Синатра, Дъсти Спрингфилд, Брайън Адамс, както и джазмени от ранга на Оскар Питърсън. В Европа изключително успешен е ремиксът на Бони Ем.
Но в рубриката ни припомняме оригиналното, страхотно изпълнения на Боби Хеб.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!