Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старият мост: мост между поколенията – едно вечно добро дело

Снимка: Община Свиленград

Един от входовете към Свиленград преминава през Стария мост. Той е сред емблемите на града, дори в основата на герба. Известен е още като Мостът на Мустафа паша. Впечатляващ и изглеждащ вечен, помнещ историята на десетки поколения от този край, той е строен в периода 1512-1529 година.

Община Свиленград спечели финансиране в размер на близо 1,036 млн.евро за реставрацията и превръщането му в туристическа атракция. Проектът носи името "Старият мост: мост между поколенията" и се осъществява с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2009-2014, Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство", каза в интервю за "Хоризонт" кметът на общината инж. Георги Манолов.

Старият мост на Свиленград е истинска архитектурна забележителност и паметник на културата. Има зидана каменна конструкция, съставена от 21 свода с най-голям отвор 18 м. Мостът има ширина 6 м и обща дължина 295 м. Мостът е бил част от вакъфски комплекс, включващ кервансарай, джамия, чаршия и хамам – стара турска баня, която преди време бе реставрирана и превърната в галерия по друг европейски проект.

Фирмата-изпълнител ще приключи предвидените дейности в срок. Дейностите по ревитализация на откритото пространство на моста и създаване на музей на открито също са в процес на изпълнение, подготвя се мапинг представянето, както и макетите, апликацията за смартфон и холограмата на моста, съобщи инж. Манолов.

Двe ceдмици пpeди пpaзниĸa нa Свиленград – 5 oĸтoмвpи, Старият мост грее в цялото си величие. 500-годишното пътнo cъopъжeниe е пoчиcтeнo дo ecтecтвeния цвят нa ĸaмъĸa, от ĸoйтo e пocтpoeно. Πoчиcтeнa и възcтaнoвeнa е и 6-метровата тapиxa – ĸoлoнaтa, украсена с цветни камъни, нa ĸoятo e мoнтиpaнa мpaмopнa плoчa c нaдпиc нa apaбcĸи:

Този мост построи, когато бе халиф най-великият от султаните султан Сюлейман хан, син на Селим хан, да бъде продължител на безопасността и сигурността му техния везир Мустафа паша – Бог да го покровителства за това, което създава. И то бе най-дълготрайното негово добро дело през годината, на дата на която стана едно вечно добро дело.

Пocтaвeн е и пpeвoд нa бългapcĸи и aнглийcĸи eзиĸ нa apaбcĸия надпис.

В звуковия файл можете да чуете легендата за Стария мост на Свиленград и интервю с инж. Георги Манолов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!