Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари протестираха в морето край пристанището в Аспарухово срещу бездействието на ИАРА

| обновено на 05.01.17 в 14:36
Снимка: БГНЕС
Рибари от Варна, Балчик и Каварна излязоха на протест в морето край рибарското пристанище в Аспарухово срещу бездействието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Емил Милев от сдружение "Черноморски изгрев" изброи:

Стигаме до този пореден протест, заради липса на реакция от страна на Министерство на земеделието. Очакваме да понесат отговорност и да се вземат конкретни действия срещу определени служители от агенцията, които действат безотговорно. Неразбиране на нормативни актове и закони. Тълкуване в грешна посока. Обръщане на наказателната част, репресия срещу рибарите. Неправомерно наказват, заплашват ни, че ако колеги не се съгласят с един акт, ще им напишат още пет, и го правят. Това го прави Хари Костадинов, юристът им. След две години е прогледнал и започва да тълкува законите по нов начин. Бездействие и на изпълнителния директор да вземе отношение срещу тези лица. Директорът, който е по контрола в момента, господин Николай Иванов, е общински съветник от Бургас. Имаме колега и с такъв акт, че е пренасял риба през забранен район! Ами явно трябва да си купим самолети и хеликоптери, да прехвърчаме.

Капитан Христо Спасов, чието име нашумя преди години, заради задържането на риболовния му кораб в румънски териториални води и проблемите, които имаше след това, допълни: 

Този кошмар, който беше в Румъния, се повтаря и в България в момента. Какво е това безобразно отношение към този бранш?

Галин Николов, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури", който със съдействието на пресцентъра се съгласи да коментира проблема специално за Българското национално радио. Оказва се, че е възможно да се инициира среща, на която да бъдат поканени и журналисти:

Ако имат доказателства, нека рибарите да ги представят. Имаме ли доказателства, докаже ли се, че наши служители са превишили правата си или по някакъв начин са накърнили достойнството на агенцията и са попречили на работата на рибарите, те ще бъдат наказани.

Цялото интервю с Емил Милев, капитан Христо Спасов и Галин Николов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!