Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на луковитското село Ъглен са против изграждането на кариера за добив на варовици

Снимка: Пламен Христов
Изграждането на кариера вдигна на бунт жителите на луковитското село Ъглен. Става въпрос за инвестиционно намерение за разкриване на кариера за добив на варовици и скалнооблицовъчни материали в землището на селото.

В средата на миналия месеци беше проведено обществено обсъждане, на което кандидат-концесионерът се опита да убеди хората, че кариерата ще е безопасна за тях, а екип от специалисти представи доклад за въздействието върху околната среда, който жителите на Ъглен категорично не приеха. Те внесоха своите аргументи и възражения във всички отговорни институции, а в четвъртък с тях в селото се срещнаха министърът на околната среда и водите Нено Димов и омбудсманът Мая Манолова. Ще  бъде ли спряна концесията?

Жителите на село Ъглен за пореден път изразиха своите притеснения и страхове от изграждането на кариерата, този път пред министъра на околната среда и водите Нено Димов и омбудсмана мая Манолова:

Ако има кариера тук, ще спре водата, ще изпаднем в бедствено положение, ще се потрошат улиците от камионите, ще се въздейства върху къщите и най-вече върху здравето на населението.

Ние сме производители на мед. Няма да има пчели, ако това стане. Всичко ще се разбяга. Да не говорим за екологичните дадености, които има регионът – редки птици, редки насекоми - заявиха жители на селото.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Пламен Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!