Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Сливница - безработица под 3% и стремеж към екологично чисто производство

Основен приоритет на община Сливница е тя да стане едно от най-предпочитаните места за живеене. За да се случи това трябва да се обърне сериозно внимание на благоустройството. Необходимо е да се подобри инфраструктурата, да се обърне внимание на местата за развлечение, да се изградят съоръжения за спорт, атракции, чрез които да се привличат туристи.

Училищата и детските градини в общината се развиват добре и се модернизират - каза кметът на Сливница Васко Стоилков. Той допълни: Искаме нашата община да е най-хубавото място за живеене. Искаме да направим така, че хора от столицата да си купят имоти тук и да заживеят при нас. Има големи магазини, училища, читалища, не е необходимо да се пътува до София. Тук има всичко необходимо.

В Сливница постоянно се откриват нови работни места. Общината може да се похвалим с изключително ниска безработица - под 3%. Има работа както за квалифицирани и образовани кадри, така и за по-малко квалифицирани хора. Общината привлича инвеститори и има нова работеща икономическа зона, където са изградени фабрики. Някои от тях вече работят. Единственото условие, което общината налага на инвеститорите е, производството да бъде екологично чисто, да не замърсява околната среда.

По отношение на туризма, кметът Васко Стоилков коментира: Сливница, околните села и екопътеките са идеалното място за еднодневен туризъм на софиянци. Искаме да изградим повече атракциони, които да привличат туристи от цяла България. Имаме желание да развиваме и алтернативен туризъм, който ще доведе туристи от чужбина. За това обаче трябва по-широка реклама.

Община Сливница има решения и по отношение на инфраструктурата. Закупена е техника и асфалт, а планираното асфалтиране вече е започнало. По Европейски проект са поправени всички пътища, които водят към околните села. Сливница може да се похвали с 30 км. чисто нова пътна мрежа. Предстои и по-големите улици в града да бъдат асфалтирани наново. Наскоро е въведена практика за миене и метене на улиците, а преминаването на тежкотоварни камиони през града е забранено.

Подробности за хората в Сливница, инфраструктурата на региона, идеите за развиване на туризма и проблемите с водата в село Бърложница - чуйте от интервюто на Анелия Торошанова с кмета на община Сливница - Васко Стоилков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!