Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестираха пред МС срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско

Те се опасяват, че разширяването на концесията в Националния парк "Пирин" ще навреди на природата

| обновено на 28.12.17 в 13:03
Протест в защита на национален парк Пирин се проведе пред сградата на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

Близо два часа природозащитници протестираха пред Министерския съвет срещу плановете за изграждане на втори лифт в Банско. Те се опасяват, че разширяването на концесията в Националния парк "Пирин" ще навреди на природата.

Протестиращите носеха плакати с надписи: "Спасете Пирин", "Пирин не е коледен подарък".

Румяна Иванова от Българската фондация "Биоразнообразие" обясни пред "Хоризонт":

Продължаваме да смятаме, че Пирин е в беда. Продължаваме да смятаме, че е изключително подло да разглеждаш такова важно решение между празниците, когато хората не са тук.
От днешния протест нищо не очакваме. Единственото, което очакваме, е както винаги да ни чуят и да отбележа, че нашите притеснения, нашите много сериозни и не лични, нито емоционални предположения са, че ще се случи много сериозно и много тежко положение в Пирин, ако това решение сега бъде взето. 

Екологът Стоян Бежков коментира: Като експерт знам какво ще бъде унищожено на Пирин, какво природното богатство като биоразнообразие, и съм абсолютно наясно с плановете, които имат уж за втори кабинков лифт, но всъщност става въпрос за един мегапроект с 333 км. писти и т.н., което ще доведе до унищожаване на природното наследство на Пирин. 
С противопложни искания обаче жители на Банско и околните населени места също излязоха на протест на международния път Е-79 край Симитли. Те настояват правителството да разгледа възможно най-скоро плана за разширение на ски зоната и строежът на втори лифт да бъде разрешен.

Относно протестите на местните хора в Банско, мнението на протестиращите пред сградата на правителството обобщи един от участниците:
Всички ние искаме да има хляб, работа за хората, но преди всичко трябва да се спазва законът. Има и други начини за развитие, туризмът не е само пързалки.

Репортажите на Мария Костова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кабинетът се събира на последно заседание за 2017-а

Министерският съвет ще проведе последното си заседание за годината. В официалния дневен ред отсъства точката, с която се позволява разширение на концесията на ски зона "Банско". За поправки в стария план за управление на Пирин се застъпи вицепремиерът..

публикувано на 28.12.17 в 07:10
В 10 ч. протестиращите, водени от кметовете на курортния град и на Симитли блокираха за 20 минути Е-79 при разклона за Банско

Жители на Банско и околните населени места протестират с искане за изграждане на втори лифт в курорта

Жители на Банско и околните населени места излязоха на протест с искане да се изгради втори кабинков лифт в курорта. В началото на протеста около  500 души, които се събраха пред спортния комплекс в Симитли, се отправиха с плакати и със знамена към..

обновено на 28.12.17 в 12:17