Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На хайдушка софра в Родопите, пролетно хоро играем


В "Полет над Родопите" отново ще си направим една музикална разходка в ритъма на народната музика. В началото, ще разберете коя песен сте избрали за народна песен на седмицата след гласуване в сайта на Радио Кърджали. Ще тръгнем по пътя на художника към Ивайловград, където днес се провежда фестивала "Пътят на художника". Кремена Кьосева ще ни разкаже повече. След това ще седнем на хайдушка софра в Хасково с Мишо Кадиев, за да ни разкаже за вече традиционния танцов фестивал в града на Богородица - "Хайдушка софра". После ще се отправим към Велинград за да тропнем едно пролетно хоро. Там хорото ще поведе Иван Пещерски, който ще ни каже как се подготвят за седмият фестивал "Пролетно хоро".  Станислава Георгиева ще ни срещне с Андрей Кехайов, който ще ни разкаже за най-старата воденица в кирковско. 

В Ивайловград тече фестивала "Пътят на художника" той е кулминацията на един едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция". Неправителствената организация си партнира в проекта с кметство Чамлъджа, община Кешан, Турция и  с подкрепата на община Ивайловград. Това е един проект който представя фотографии и картини на туристически забележителности от страната. Кулминацията е днес във вила Армира с богата фолклорна програма. След музикална разходка се отправяме към Хасково. 
Там на 24 март ще се проведе  фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра". Откриването е в 9.00ч. с дефиле от централен площад "Свобода", а концертната част ще започне в 9.30ч. в спортна зала "Дружба". Фестивалът не е с конкурсен характер. Участниците се представят с две хора. Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имате възможност да се запознаете с автентичния каракачански танцов фолклор и носии, представени от танцов състав към федерацията на каракачаните. 
И сега от Източните Родопи и Тракия поемаме на запад към Велинград. Там, както знаете на 24 март ще се проведе седмият поред фестивал на любителите на българските хора "Пролетно хоро". Тази година той е под надслов "Хоро сънуваме и хоро наяве играем". Организаторите тази година се радват на засилен интерес на танцови групи от Северозапада. 
И от Велинград се връщаме отново тук в региона. На 22 март в кирковското село Шумнатица ще се проведе празник на качамака. В селото има действаща воденица, която от 100 години не е спирала да мели брашно. Този празник е част от празничната програма на община Кирково по повод 104 години община Кирково.
Всичко това в ритъма на народната музика. 


Вижте още

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22

Душата бръчки няма

Как може да се живее пълноценно и със сребро в косите? Отговор дават пенсионери от Кърджали. Възрастни д ами на възраст от 50 плюс до 70 плюс намират утеха в гимнастика, танци и пеене, вместо да стоят у дома и да губят интересите си. За това им помага спортно-интелектуален клуб "Ахридос" към Военния клуб с председател дългогодишната..

публикувано на 13.10.21 в 16:18

Тиквена крем супа с кокосово мляко

Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг , лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г..

публикувано на 13.10.21 в 15:44

Вирее ли лозе на баир?

Вирее ли лозе на баир? Вирее, но в Германия. Там, в околностите на плавателната река Мозел, се простират масиви с грозде, от което се прави прочутият ризлинг. Такъв е баирът, че за да може тракторът да обработва земята около тях, машината се завързва и така се спуска надолу. Първото в Европа винено селище е в нашия район, казва кулинарката..

публикувано на 13.10.21 в 15:00

Кулинарната книга "Ухае на... България" издаде зад граница Петя Аргирова

Книга, посветена на българската кухня , издаде приятелката на радио Кърджали и "Вкусен следобед" Петя Аргирова от Германия. Книгата „ Ухае на… България“ може да бъде купена онлайн по целия свят. Книгата е базирана на големите български класики, станали популярни първо в блога "Ухае на... . ". Рецептите са изпитани безброй пъти от Петя,..

публикувано на 13.10.21 в 14:17

Дамска вокална група "Ахрида" има повод да празнува днес

Дамска вокална група "Ахрида", едно от музикалните лица на Кърджали има повод за празник днес. Дългогодишната ръководителка на формацията Тонка Сарлова днес навършва 90 години . От малкото градче Тополовград произхожда една учителка, която носи възрожденски плам и дава 20 години от живота си на СУ "Йордан Йовков" в Кърджали. С колежки, които..

публикувано на 08.10.21 в 14:14