Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу посещението на турския президент Ердоган във Варна

| обновено на 26.03.18 в 14:36
4
Снимка: Радио Варна

Транспаранти с надписи "Ердоган, не си желан" и "Бойко, не сме троянски кон на Eрдоган" се появиха по трасето към резиденция "Евксиноград" във Варна.

Два протеста има днес срещу посещението на турския президент. Първият – на партия "Възраждане", който започна в 12.00 часа на площад "Независимост" пред Съдебната палата. Вторият е пред катедралния храм "Свето Успение Богородично". Организатор е партия "Да, България".

Протестът на площад "Независимост" не е многоброен, но всички присъстващи носят национални знамена и плакати с пътния знак „Стоп“, отдолу на който пише "Стоп, Ердоган", "Затваряме Варна за диктатори", "Искаме независима България, а не Вашингтоно-Брюкселска колония".

Според протестиращите днес е най-неподходящият ден за подобно посещение, тъй като е Денят на Тракия и дори да не е търсено съзнателно, според тях това е "една провокация към българското чувство".

Във флашмоп пред катедралния храм "Свето Успение Богородично", организиран от партия "Да, България", участваха Нелко Начев и оперният певец Евгени Станимиров. Според тях България трябва да има по-категорична позиция. 

Радио Варна

Начев посочи: "Аз съм против политиката, която Ердоган води срещу собствения си народ. Потъпкването на демокрацията и начинът, по който осъществява репресии срещу свободните хора в Турция, включително журналисти, хора на изкуството, учители и т.н."

Станимиров обясни: "Нямаме много методи за въздействие, освен лозунгите, които поставиха наши активисти с послания към Бойко Борисов и Ердоган". 

Според председателя на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов "Европейският съюз има двойни стандарти, тъй като обвини Русия заради случая "Скрипал", а не взема никакви мерки за това, което прави Ердоган в Сирия".

"Един президент на една държава, която, освен че се държи агресивно, той самият каза, че част от територията на България била в душевните граници на Турция, няма място в България, и ако ние го посрещнем безропотно, като слуги, очевидно е, че не трябва по никакъв начин да се уважаваме повече като народ", каза председателят на партия "Възраждане". 

Очаква се по-късно днес протестиращите да предприемат и други акции на недоволство.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия