Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел и Анкара се обявиха за продължаване на диалога от Варна

| обновено на 27.03.18 в 07:18
Снимка: БТА

Споразумението за бежанците ще бъде продължено и Европейският съюз ще изплати следващия транш от 1.2 млрд.  евро. Това стана ясно след срещата на върха ЕС - Турция във Варна снощи. 
И ЕС, и Турция са за продължаване на диалога, а премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява до юни да има втора подобна среща, за да бъде отчетен напредък по договорените проблеми. С тази обща констатация завърши Срещата на върха ЕС - Турция между председателите на Европейския съвет и на Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, премиерът Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган.
 
По думите на премиера Бойко Борисов основната задача на тези разговори, а именно да се потърсят начини за подобряване на отношенията между Брюксел и Анкара, е изпълнена.
"И за Тракийските българи, и за претенциите, които опозицията в българския парламент и президентът имаха - до една съм ги поставил пред президента Ердоган. И за намеса в изборите, и за Тракийските българи, но решихме, защото техните претенции не са по-малко, както и за да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, външните министри със съответна комисия биха разрешили тези въпроси".

Снимка"И в областта на енергетиката имаме голям напредък - още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов. Мисля, че постигнахме целите", заяви премиерът на България.

Борисов лично благодари на президента на Турция за усилията, които полага страната му по мигрантското споразумение, както и поясни, че "благодарността към президента Ердоган, че удържа на думата си и вече над година имаме нулев мигрантски натиск на нашата граница, а това и съответно на Европа. Вече се връщаме на масата на преговори. Този канал на диалог трябва да продължи да работи".

СнимкаПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск беше категоричен, че Европейският съюз и Турция остават близки партньори в изпълнението на това споразумение.

"Бих искал да изкажа високата ни оценка за впечатляващия труд, който Турция полага и да благодаря искрено на Турция и на турския народ за това, че подслониха повече от 3 000 000 сирийски бежанци през последните години. ЕС предостави съществена помощ, за да подобри начина на живот на тези бежанци и тази вечер потвърдихме неотменимия ангажимент на Съюза да продължи тази подкрепа", добави той.

Туск повтори и загрижеността на Евросъюза от състоянието на човешките права в Турция, както и задържането на европейски граждани в страната, а също и действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Председателят беше и категоричен, че ЕС стои зад правото на Кипър да изследва териториалните води за природен газ.


СнимкаОт казаното от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори най-дълго, стана ясно, че той се надява вече периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото.

Турският държавен глава подчерта също, че очаква по-скоро да бъде либерализиран визовият режим за турските граждани за ЕС.

"Турция и ЕС са стратегически партньори - ако ЕС като голяма организация в политиката си на разширяване постави Турция в изолация, това би било ужасна грешка", подчерта Ердоган.


СнимкаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази увереност в общото бъдеще на Евросъюза и Турция.
"Това беше среща на смесени чувства, но не и на смесени послания. Добра среща беше, защото в духа на нормалния принцип между големи демокрации сме способни да говорим приятелски и открито. Благодаря Ви, президент Ердоган, че сте тук! Ще имаме както и преди много, много срещи, за да решим проблемите между Турция и Европа. Наистина мисля, че Турция и ЕС трябва да вървят заедно", посочи Юнкер.

Председателят на ЕК призова Турция да преосмисли масовите арести в условията на извънредно положение, както и увери, че критиките към Европа не означават липса на подкрепа за Анкара, а също и настоя Турция още преди Великден да освободи двамата задържани гръцки военни на сухопътната граница между двете страни.

С общото послание, отправено с ръкостискане на четиримата завърши лидерската среща в Евксиноград. За резултатите от нея премиерът Бойко Борисов каза, че ще информира гръцкия си колега Алексис Ципрас, а Доналд Туск подчерта, че интересите на страните в днешния диалог са за стабилизиране на региона.


Цялата пресконференция след лидерската среща в Евксиноград можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Общото ръкостискане на Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер (от ляво на дясно) в края на пресконференцията в резиденция „Евксиноград“ във Варна след края на срещата на върха ЕС-Турция.

ЕС и Турция продължават диалога след срещата във Варна

Лидерите на Европейският съюз и Турция не постигнаха компромис на срещата си тази вечер във Варна по нито един от спорните въпроси, но се обявиха за продължаване на диалога. Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява до юни да има втора подобна..

обновено на 26.03.18 в 23:01