Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момиче с кърджалийски корен се снима в турския сериал "Чукур"

Кайра Сър е едно момиче за което мечтите са безгранични, а изкуството се е превърнало в част от нейния живот. Тя е родена в Истанбул през 2002 година. Нейната майка Медиха е родом от Кърджали, но от години живее в Република Турция. Кайра завършва балетното училище "Мимар Синан", а в момента изучава актьорско майсторство в Академията по изкуствата "Пера" в града на Босфора. Едва на 16 години, Кайра успява да се снима в епизодична роля в един от топ сериалите на Турция - филмът "Чукур". Но повече за Кайра, любовта й към театъра и киното ще разберете в следващите редове от разговора на Ангел Чавдаров с нея: 

Ти си един млад човек, как попадна в тази среда на изкуството? 
Понеже семейството ми се интересува от изкуство и много ме подпомагаше, колкото повече навлезнах в изкуството и видях, че изкуството може да промени света, и реших да пробвам и аз да допринеса за промяната на нашата държава. 
На колко години започна да танцуваш и колко години се занимаваше с балет? 
10 години. Сега в момента, освен, че уча театрално изкуство продължавам да се занимавам с балет. 
След това започна да се интересуваш от театър, от кино. Как попадна в този колеж? 
След известно време реших, че това което искам наистина да правя е театър. Разбира се, първо трябваше да се запиша, да издържа изпитите, бях приета, след което започнах да уча в този колеж. От там нататък всичко е и малко шанс. Не само много работа, но и малко ми провървя. 
Ти имаше през тази година уникалният шанс да участваш в един от най-известните турски сериали в момента - "Чукур". Много млади момичета в България сигурно искат да са на твоето място. Как се случи така, че макар и кратка сцена, успя да се снимаш в този сериал? 
Историята е много елементарна. Записана съм в една агенция, която събира актьори за такъв вид сериали. Обадиха ми се в 8 часа вечерта дали съм съгласна и имам желание на следващия ден да посетя кастинга, за да се снимам в този сериал. И аз веднага като чух името на сериала се съгласих, и това беше. 
Каква беше твоята роля в сериала? 
Едно младо момче е влюбено в едно момиче, живеят в един и същи квартал. Един ден батко му му обещава, че ще направи така, че това момиче ще го забележи и ще се влюби в него. И аз бях това момиче в което е влюбено това момче. И наистина ми направи впечатление в сериала. 
Какви са амбициите ти? До къде стигат мечтите ти и как се виждаш след 10 години? 
Първо, след като завърша образованието си в Турция, искам да уча в хубаво училище. Да спечеля изпитите в едно престижно училище в Англия, което това лято ще посетя като лятно училище. През юли, 2 седмици ще бъда на лятно училище в "Гилдхол" академията в Лондон. След като завърша образованието си искам да имам шанс да участвам в хубави филми, не само турски, а и световно известни. И с парите и средствата, които съм събрала да подпомогна бездомните животни и децата, които живеят в страните от третия свят, където има война, има гладни. Надявам се, че до тогава войните ще свършат и няма да има гладни деца. 
Харесва ли ти в България? 
Да, много ми харесва. Особено след темпото в Истанбул. Тук е толкова чисто и спокойно. Много обичам да съм тук. 
Кое ти харесва повече - да работиш в киното или в театъра? 
За мен театърът е много специално нещо. Предпочитам да играя във филми, отколкото в сериали, но театърът е нещо много по-различно. Това е истинското изкуство за мен. 
Защо мислиш така? 
Защото всичко е на живо и в този момент. Изживява се на живо и на момента. Самият контакт със зрителите е много по-истински. Искрен. 
Какво е нивото на съвременния турски театър? 
Много е традиционално. В турския театър много повече се набляга на технически подробности, отколкото на чувствата. Според мен това не е добре. Театърът за мен трябва да е изпълнен с повече чувства. 
Ти си още прекалено млада, но все пак вече си тръгнала по един път който не е лесен. Аз като артист също мога да го потвърдя, че животът на артиста не е лесен. Какво трябва да направи едно младо момиче, за да успее да върви по този не лек път? 
Едно младо момиче трябва да вярва силно в себе си. Да затвори очи и да продължи по пътя, който иска да извърви. Но не да се подлъгва от успех, светлини и слава, и пари, а да върви само по този път - защото иска да прави изкуство. 
Мисля, че това е един подходящ край на нашия разговор. Благодаря ти Кайра за това интервю! Когато снимаш първият си голям филм, надявам се отново да ни гостуваш! 
Много се радвам, че първото ми интервю беше с вас и се надявам, че ще ми донесе много шанс!  
Можете да чуете интервюто в прикрепения звуков файл. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33