Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Златина Узунова: Постоянно съм на път и все за да прославям родопската песен

Хамид Имамски: Изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира

4
Снимка: Божидар Чолаков БНР - КърджалиЗапочваме по традиция с класацията за народна песен на седмицата. Тази седмица трябваше да избирате между трите песни: 
"Невестино хоро" в изпълнение на Айшенур, "Момне ле, мари, хубава" в изпълнение на Борис Генов и "Да ма бе майчо карала в изпълнение на Ивалина Хаджиева. Вие избрахте за песен на седмицата - "Момне ле, мари, хубава".
 Ръководителката на танцов клуб "Росица" - Росица Стоицова разказва за фолклорния  танцов фестивал "Хоро при извора" във Велинград. Организатори на седмия танцов фестивала са танцов клуб "Росица" с подкрепата на община Велинград. Фестивала се провежда под надслов - Вода се лее, прелива, хоро се вие, извива...
По традиция фестивалът се провежда в рамките на Велинградски празници на културата и е част от тях. Това е един повод за танцовите клубове отново да се срещнат с приятели или да намерят нови такива в СПА столицата на Балканите. Във фестивала ще участват танцови групи от София, Хасково, Асеновград, Пловдив, Велинград, Гоце Делчев, Плевен, Кюстендил и други.
По случай Деня на Велинград, който се чества традиционно в първата събота на месец юли гражданско сдружение „За теснолинейката” организира за втора поредна година празнично пътуване до западно родопския град. Председателя на сдружението Кристиан Ваклинов, разказва, че това се е превърнало в традиция. Туристите решили да посетят Велинград с теснолинейката да бъдат посрещнати на перона на гарата с пита и мед, и кръшно българско хоро. За тази и други предстоящи инициативи на сдружението може да чуете в прикрепения файл.  
На фолклорния конкурсен фестивал "С песните на Георги Чилингиров" в Полковник Серафимово се явиха над 50 състава и 50 индивидуални изпълнители в рамките на 2 дни. Сред групите бяха и ученици на златния глас на Родопите - Златина Узунова.
Работата с учениците я зарежда позитивно, дава и надежда, че родопската песен няма да бъде забравена и винаги ще се пее. Родопската певица почти всеки ден има участия дали тя самата или с нейните групи на които преподава пеене. 
Самата Златина казва, нямам спирка. Няма събота, няма неделя. Постоянно съм на път. И все за да прославям родопската песен. От Полковник Серафимово отново потеглям на път към нашите сънародници в Гърция, разказва с усмивка Узунова. Повече може да чуете в прикачения файл. 
Любовта към фолклора те кара да оставиш собствената работа и да тръгнеш по цялата страна, там където в момента се провеждат народни събори. Това се случва в живота на 17-годишния гайдар Николай Лявов и изпълнителя на народни песни Хамид Имамски. Хамид е записал от прабаба си повече от 500 песни, на повечето от които има и мелодията. Според него "изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира". Хамид Имамски припомня думите на своя дядо Хасан Минков: " Истински, автентично изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина и да го кладеш на масата, врит (всики) да го гльодат (гледат), защото всяка песен е нещо преживяно...!" 
Чуйте всичко това в прикачения файл. 

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Коньо, коньо" - изп. Филип Синапов 
  • "Мари Петранке" - изп.Донко Марков и Петя Панева
  • "Айда, айда" - изп. Никола Тодоров
Гласуването е до следващата събота (14.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали


Галерия

Вижте още

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кмета на селото Васил..

публикувано на 20.02.20 в 16:36
Родопската теснолинейка

Родопската теснолинейка отново кани на пътуване за 3-ти март

От гражданско сдружение "За теснолинейката" продължават да популяризират малкото влакче, като за пета поредна година приканват хората да се включат в празничното пътуване до Якоруда навръх Националния ни празник 3-ти март. Пътуване което се е превърнало в традиция, точно на 3-ти март българи от цялата страна да се съберат в..

публикувано на 20.02.20 в 15:26

Радио Кърджали събира книги за българчета в Перуджа

Преди месеци в Перуджа, Италия българската общност открива неделно училище, в което се учат 16 деца. Следващата стъпка която предприемат е да отворят и библиотека към училището. Инициатор е Николай Николов, той е инициатор и за създаването на центъра и неделното училище в Перуджа. Част от екипа, затова там,  да имат българска памет и да не..

публикувано на 20.02.20 в 14:40

Анелия Крумова с първа награда за есе посветено на 147 години от гибелта на Васил Левски

По повод 47-годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организираха  конкурса за есе на тема „Саможертвата". Вчера на официалналната церемония по поднасяно на венци и цветя пред паметника не Левски в Кърджали бяха наградени и победителите в конкурса. Един от тях е Анелия Крумова..

публикувано на 20.02.20 в 10:52

Никола Манолов: Хазартната зависимост е лечима

Патологичното разстройство свързано с хазарт се характеризира с неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност, така че има сериозни последици за личността и за живота на залагащия. Хората, които страдат от хазартна зависимост може да загубят всичките си спестявания, може да се въвлекат в..

публикувано на 20.02.20 в 10:38

"Вкусен следобед" от 9 февруари

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, "Вкусен следобед". Днес бързам за коктейл в 19 часа, така че предаването ще върви като на шега. Затова. Първо ще ви срещна със Силвия Крумова, която стана популярна в Интернет . С нея разговаря Ангел Шенков, новият водещ на младежкото предаване, отново в..

публикувано на 16.02.20 в 15:29

Близо 70 млн. лв. е бюджетът на община Кърджали за 2020 година

Бюджет в размер на 69 960 000 лв. за 2020 година приеха общинските съветници в Кърджали. След разгорещени дебати, местния парламент гласува с 25 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздрържал се". Кметът Хасан Азис обобщи, че от централния бюджет на общината предвидените приходи са в размер на 47 975 000 лв., местните приходи са 16 276 000 лв., а остатъка по..

публикувано на 14.02.20 в 09:28