Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шинаси Сюлейман: Жителите на община Кирково се славят със своето трудолюбие


Кирково отбеляза празника на чушката. Всяко читалище участваше с различни кулинарни изкушения приготвени от чушки. Всяко едно от 10-те културни средища на общината се бе постарало да покаже най-доброто от населеното си място. Масите бяха красиво подредени и отрупани с какви ли не ястия от червения зеленчук. На изложението бяха представени лютеница, миш-маш, кьопоолу, консерви от люти чушлета, дори сладко от пиперливия зеленчук. Всяка година интереса към този празник расте. Не липсваха и гости от съседна Гърция. При откриването на празничната програма кмета Шинаси Сюлейман подчерта, че жителите на община Кирково се славят със своето трудолюбие и гостоприемство. В деня на чушката нямаше как да не стане дума и за лошите метеорологични условия през юли месец на които бяха подложени земеделците. Една трета от продукцията на пипер не успя да се опази.,това каза кмета Шинаси Сюлейман. 
Но въпреки това има производители, които са успели да изкарат добра продукция. Дори изкупната цена е добра тази година, надявам се до края на изкупната кампанията да се запази такава. За първо качество цената достига 1 лев до 1.20 лв.  Очаква се изкупната кампания да продължи до края на септември. Кирковчани търсят алтернатива и в овощарството. В общината има и масиви, които дават  вече първата си реколта. Допълни още кмета Сюлейман
Освен земеделие селската община започва да се ориентира към туризма. Доста хора започват да дават къщите си под наем. За фестивалния ден леговата база се оказа малка за да побере желаещите да посетят  празника на чушката. 
Чуйте повече в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Павлин Кръстев: ДПС ще се яви на следващите избори доста по-силна

Натискът в момента не е само към народни представители от ДПС , но и към всички, които са против Пеевски и семействата, така коментира приетата скоро от ДПС без Пеевски декларация депутатът Павлин Кръстев, в който се говори, цитирам " за среща между антикорупционната комисия, НАП и служба министър по финансите, на която е..

публикувано на 29.07.24 в 11:05

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42