Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Снежана Костова: Силантите пазят детските зъби от кариес

Снимка: Светослав Цветанов

От 4 септември започна новата кампания за силанизация на първите детски постоянни зъби за тази година. Тя се провежда вече за осма поредна година през есента, безплатна е и благодарение на нея десетки хиляди деца в цялата страна се предпазват от кариес. Продължава до края на ноември и обхваща деца от пет до осемгодишна възраст. В област Кърджали тринайсет стоматолози от областния град, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково са ангажирани с акцията на министреството на здравеопазването и  Българския зъболекарски съюз. 
Малко предистория. През 2010 г. е проведено мащабно епидемиологично проучване на деца от три възрастови групи: на 5-6 години, 12 години и 18 години. Целта на проучването е да се установи разпространението и честотата на зъбния кариес, заболяванията на пародонта и зъбночелюстните деформации. От 28-те области в страната са прегледани общо 20 160 деца, по 720 деца от област.
Резултатите показват, че относителният дял на децата на 5-6 г. без кариес общо за страната е 29 %; на 12 г. е 21 %, а на 18 годишна възраст - 8 %. Над 2/3 от прегледаните деца на 12 и 18 годишна възраст имат различни по тежест зъбночелюстни деформации, които са предпоставка за влошаване на оралното здраве в по-късна възраст. Оралната хигиена е незадоволителна във всички изследвани възрастови групи, поради което е наложително подобряване на информираността на родителите и децата.
Това е началото на Националната програма за профилактика на орални заболявания на деца от 0 до 18 години. Днес, години по-късно силанизацията все повече става осмислена част от живота на родителите, които искат да защитят зъбките на своите деца.
Зъби, които ние силанизираме в момента, са най-уязвими към зъбен кариес. Зъбният емайл все още не е узрял, децата не са научени да спазват лична хигиена и от там идва развитието на зъбния кариес. Силантите предотвратяват точно това. Силантът трае около две години и е напълно достатъчен, за да предпази зъба. Няма изпиляване, което е свързано с болка. С машинката се работи само, за да се почистят зъбите с една четка, специална. Зъбът се обработва с разтвори, подсушава се, след това се нанася силантът (той е като кремче), светва се с една лампа и се втвърдява. Трябва да ви кажа, че имам наблюдения, откакто тече тази кампания, родителите, сякаш започнаха по-често да водят децата си. За съжаление има и родители, които не са чували до сега за кампанията, но пък има и такива, които още лятото почват да ме питат кога да доведат децата си, разказа за Радио Кърджали д-р Снежана Костова, регионален координатор на програмата в област Кърджали 
Още за смисъла от силанизация, за самата процедура, за ефектите от нея, чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с д-р Снежана Костова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30