Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа по рода си изложба от карти на Антарктида видяха кърджалийци

Първа по рода си изложба от карти, посветена на Антарктида, видяха кърджалийци по време на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна 21 век", който се проведе в края на месец септември. Непознатата южна земя е озаглавена изложбата, тя включва карти от средновековието, през Великите географски открития та до наши дни на Антарктида. 
Съставител и организатор на изложбата е Гергана Лаптева - художник-приложник, учен геолог, участник в седем антарктически експедиции. 
Идеята за изложбата възниква преди две години, когато се честват 25 години от подписването на Мадридския протокол към договора за Антарктида, който е за екология и опазване на континента, спомня си Гергана Лаптева началото. Решават да отбележат годишнината с нещо по-различно. Започват за изследват картографията на Ледения континент. Тръгват от първата официална карта, в която се споменава наименованието Антарктида - тази на османския мореплавател Пири Реис от 1513 година. В процеса на търсене Гергана Лаптева стига до седемдесет карти от средните векове, епохата на Великите географски открития и съвремието, където набляга на българските карти, правени и допълвани по време на експедициите на остров Ливингстън. Пак по време на проучванията става ясно, че никой в света до този момент не е правил подобна сбирка на карти на Ледения континент.
А иначе най-старото отбелязване на континент на южния полюс в карта е от втори век. Гергана Лаптева обяснява, че това не е точно карта, а по-скоро нарисувано земно кълбо, в което южната част по аналогия наподобява северната, защото древните хора са предполагали, че светът е огледален.
Още любопитни истории за това как са се правили картите в миналото, за шпионите на различни държави на корабите на откривателите, дръзнали да дирят нови земи, за първите хора, стъпили сред ледовете на южния полюс и за бъдещето, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с Гергана Лаптева в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14