Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надя Бъговска: Това за което мечтаех, го постигнаха децата ми


Надя Бъговска e ръководител на фолклорен певчески състав от село Славейно. Тя е от Айтос, но професията и като учител я свързва с Момчилград. Там, тя се среща със съпруга си, който е родом от Славейно. С Надя се срещаме на фестивала на киселото мляко в Момчиловци, където води на участие групата на Славейно. Преди години, когато съпругът й почива, тя спира да пее, но това не продължава дълго. Огромното и желание да представя народната песен, след три години я в връща в състава. Вече на 85 години, песента все още и дава сили да се качва на сцената. Бъговска е горда, че е успяла да предаде любовта към музиката и на една от дъщерите си - Петя. Петя Бъговска е професор, доктор по изкуствознание, и днес преподава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Музикантката е представяла редица самостоятелни рецитали и е водила майсторски класове в много страни на Европа и Америка, удостоявана е с престижни награди от български и международни конкурси. проф. Бъговска е завършила същата академия при проф. Тодор Тошев – основател на съвременната българска контрабасова школа. 
Чуйте, какво още разказва Надя Бъговска в прикачения файл. 
Надя Бъговска с част от групата от с. Славейно
Вижте още

Даниел Парушев: Връща се интересът към българските университети

Студентите от Кърджали предпочитат университетите в София, а в УНСС е една от най-големите кърджалийски групи. Това сочат анализите на Националното сдружение на студентските съвети в България, каза за Радио Кърджали неговият председател Даниел Парушев. В същото време се наблюдава лек спад на интереса към висши училища в чужбина за сметка на..

публикувано на 08.12.21 в 17:18

Тарталетите - кошнички с пиршества от Рим

Всеки от нас е опитвал тарталети - симпатични кошнички от ронливо тесто,  крем и пресни плодове. По същество това е малък тарт. В различните страни този десерт се приготвя по различен начин. В много случаи дъното на кошничката първо се залива с някакъв крем или пудинг и отгоре се реди един или няколко вида плод . В много случаи тестото е..

публикувано на 08.12.21 в 12:16

Проф. Николай Овчаров: Очаквам Вишеград да стане родопския Царевец

Тази година бе особено плодотворна и благодатна за археологически находки , заяви проф. Николай Овчаров. Прекрасният замък Вишеград ще стане някога родопския Царевец, допълни той. На древния град Мисионис край Търговище, археолозите са се натъкнали на късноримски канделабър - бронзов свещник, с изображения на елени, стъпил на крачета на..

публикувано на 07.12.21 в 10:02

"Славейковци" създадоха първата Харта за правата на учениците в ЕС

Все още насилието сред учениците, вербално и физическо не е изкоренено в училищната среда. Вербалното насилие е много по-често срещано и понякога е доста по-опасно от физическото. Повечето млади хора, подложени на тормоз от свои връстници не знаят към кого да се обърнат за помощ и не съзнават, че могат да търсят правата си. Ето защо  сред учениците..

публикувано на 06.12.21 в 14:59
Така изглежда една от централните улици.

Сигнал на слушател: Три улици в идеален център в Кърджали тънат в мрак повече от 15 години

Щом Върховният административен съд е решил, ние ще платим данъците за две години, но моят въпрос е къде ще отидат тези по-високи данъци, защото имам една почти битка за две години, която водя с Общината. Това каза в ефира на предаването "На чаршията, в чата" на Радио Кърджали слушателят ни Христо Ташев. По думите му, в идеалния център на Кърджали,..

публикувано на 05.12.21 в 19:48

Кадир Мустафов, БАЗ: Трябват спешни мерки за подпомагане на ресторантьорите

В изнесеното студио на Радио Кърджали, Кадир Мустафов, областен председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) коментира как се отразява зеления сертификат на ресторантьорския бранш и какви мерки трябва да се предприемат: "Затворени заведения има доста. Спадът на оборотите е до 80% и съществуването ни в момента е на мускули и на..

публикувано на 02.12.21 в 11:16

Мирослав Шопов, ресторантьор: Притиснати сме до стената

След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента: „Ситуацията е много тежка. След..

публикувано на 02.12.21 в 10:35
Подкасти от БНР