Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Християни и мюсюлмани празнуват Бабинден във Велинград

На 21 януари по традиция във Велинград се отбелязва Бабинден. Той е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.
Интересното във Велинград е, че на този ден се извършват ритуала „даване на име на дете“ на бабинчетата, така велинградчани наричат бебетата, родени през изминалата година. 
Тържественият ритуал ,,Даване име на дете” започва в залата на общината, където  кмета Костадин Коев произнася  празнично приветствие. След което, музикален поздрав към бабичетата и техните родители и близки ще отправят Мъжка фолклорна група, Женски народен хор и оркестър към Представителен ансамбъл Чепино при ОНЧ,,Св.Св.Кирил и Методий 1905”. 
Тази година записани за ритуала "даване на име" са около 11 бебета.  По-късно през деня ще бъде направена възстановка на народен обичай ,"поливане” представена от Културен клуб на пенсионера кв.Каменица. 
На този ден, на площад "Николай Гяуров" във Велинград, ще бъдат връчени наградите ,,Най- добър акушер- гинеколог на България и на Велинград за 2018 г. Празника ще продължи с празничен концерт с участието на Ансамбъл за автентичен фолклор ,,Драгиново” при НЧ ,,Методий Драгинов-1936”, Мъжка фолклорна група при НЧ ,,Васил Левски-1904”. Гост изпълнител –Ана-Мария и бенд и танцова формация "Български ритми".
Чуйте повече в прикачения файл в интервюто с Иван Пещерски, секретар на ОНЧ,,Св.Св.Кирил и Методий 1905”
Вижте още

Нови по-високи данъчни облекчения за деца

Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Какви суми ще получат родителите съответно за едно, две и повече деца и за деца с увреждания, попитахме директорът на..

публикувано на 30.11.21 в 09:05

Приключи разширението на гробищните паркове в Неделино

В петък приключи работата по разширението на гробищния парк в квартал Горно Неделино с повече от 2 и половина декара. Това беше един от най-сериозните проблеми, чакащ своето решение, заявява кметът на община Неделино Боян Кехайов . Досега гробищният парк не е бил разширяван, само частично, което е удовлетворявало потребностите на..

публикувано на 28.11.21 в 16:05

Адвокат Мариана Евтимова: Не можем да понесем дори още едно убийство на жена

Ежегодно между 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и 10 декември , Денят на правата на човека, са 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пола. Кампанията отбелязва тази година своята годишнина, като е подкрепена от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. За съжаление нивата на насилие..

публикувано на 26.11.21 в 14:03

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран. Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния..

публикувано на 26.11.21 в 08:30

Повишен интерес за имоти в кирковското село Домище

Все повече хора се ориентират да си закупят къщи на село. Последните две години пандемията от ковид-19 засили това търсене. Интересът към закупуването на имоти в пограничните  кирковски села, покрай граничния пункт Маказа е голям. Освен, че са в планината, плажовете на Бяло море са на около половин час път.  В село Домище, което се намира на 3 км..

публикувано на 24.11.21 в 09:45

Отец Боян Саръев: Постещите да не се възгордяват

Започнаха спасителните рождественски пости, които са вторите най-дълги пости след великденските. П остът започва на 15 ноември и продължава до 24 декември, Бъдни вечер. Православните християни се подготвят да посрещнат м атериализираното Божие слово -  Исус Христос. Това е време на смирение, молитви, покаяние и въздържание. Хората трябва..

публикувано на 19.11.21 в 09:30

Шест двойки от Момичловци отбелязват златна сватба в Деня на християнското семейство

От близо 15 година в Момчиловци отбелязват Деня на християнското семейство - 21 ноември „В село Момчиловци отново ще почетем двойките, които празнуват 50 години брак или „златна“ сватба и новородените бебета през тази година“, това каза кмета Сийка Суркова. Тъй като датата 21 ноември – Въведение Богородично съвпада с балотажа за..

публикувано на 19.11.21 в 09:30