Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: През зимата инфарктите зачестяват

Сърцето и съдовата система са най-лабилни през зимата. Всяко падане на градусите надолу рязко повишават кръвното налягане. Когато те са повече от 10 деления на термометъра, опасността от инфаркт е налице, предупреждават от Националното дружество по кардиология. Как студеното време влияе на най-важния човешки орган, можем ли да защитим сърцето си и помага ли алкохолът за по-добрата му работа. 
Сърдечните проблеми зачестяват през зимния период. Колебанията в температурите, ограничената физическа активност, лошите хранителни навици и употребата на прекалено много сол са само част от рисковите фактори, които влияят върху работата не само на сърцето, но и на целия човешки организъм, коментира за Радио Кърджали д-р Милчо Енчев, кардиолог в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Рязкото преминаване от топло на студено също има отрицателен ефект върху работата на сърцето, затова е необходимо да отделим кратък период на климатизация, когато излизаме навън, е мнението на д-р Енчев. Той е категоричен, че човек не бива да пренебрегва сигналите на тялото си - ако усетим болка, стягане, сърцебиене, промяна в артериалното налягане, е необходимо да потърсим медицинска помощ, защото това са знаци, които показват, че организмът има проблем.
Зимата е период, в който опасността от инфаркт нараства. Това показва и статистиката в многопрофилната болница в Кърджали. Именно инфарктът е най-значимото заболяване, тъй като може да доведе до моментална смърт. Не по-маловажни са обаче и останалите заболявания на сърцето, като сърдечна недостатъчност, ендокардити, перикардити, които също утежняват работата на най-важния човешки орган, смята д-р Милчо Енчев. 
Що се отнася до алкохола, той може да влияе положително върху сърдечно-съдовата система. Важна е обаче дозата. Установено е, че за да се случи добрият ефект от алкохола, не бива да се надвишават 50 грама за концентрат или около 200 грама за вино или бира, смята д-р Енчев. Всичко останало е противопоказно не само за сърцето, но и за останалите органи в човешкото тяло, категоричен е той.
Повече за влиянието на студеното време върху сърдечно-съдовата система, за практическите насоки как да живеем здравословно и какво се случва със сърцето, когато към студеното време, прибавим мръсния въздух и сезонните грипни вируси, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с кардиолога д-р Милчо Енчев в прикачения звуков файл.

Вижте още
Иво Георгиев

"Мистичните Родопи" на Иво Георгиев - родописи от душата на планината

Омайни гледки, планински маршрути, древни мегалити, непристъпни светилища, пейзажи, които пълнят душата, надиплени в планината с душа - "Мистичните Родопи". Така е озаглавил новата си книга кърджалийският поет и писател Иво Георгиев. Тя ни разхожда из скалите и горите на Източните Родопи със 150 фотографии и 21 текста, но не пътеписи, а "родописи"...

публикувано на 26.10.21 в 16:52
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07