Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Д-р Кирил Карамфилов
Снимка: Стаматина Никова

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял драстично за около 10-15 години, когато са били над 60 процента. Това каза за Радио Кърджали доц. Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Завършил е медицина  в МУ София през 2002 година с пълно отличие и е удостоен със Златен Хипократ. В момента оглавява Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница и е методичен ръководител на Лабораторията по инвазивна кардиология при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
Лабораторията в Кърджали ще навърши в началото на март 10 години от създаването си. Доц. Карамфилов помага при най-сложните случаи. "Това, което мога да кажа за пациентите тук - традиционно идват по-късно, традиционно по-малко се лекуват и когато на масата попадне един типичен случай, ние имаме доста проблеми - съдовете са с изключително голямо количество калций, трудно можем да манипулираме с нашите водачи, стентове, балони. Дифузни са, т.е, засегнат е повече от един съд. Това са пациенти, които не са обръщали дълго време внимание на здравословното си състояние... Тези пациенти са сериозно предизвикателство, не са ни най-любимите, но това е тъмната страна. Светлата е, че когато хората получат адекватно лечение и адекватни съвети какво да правят, те са много изпълнителни, което пък е предпоставка за максимално добри резултати." Това коментира доц. Карамфилов
Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината въобще. 99.9 процента от процедурите завършват с успех, а усложненията са сведени до под 1 процент от случаите.
Българинът боледува много, смята доц. Карамфилов. "Специално сърдечно-съдовите заболявания са нещо, което в голяма степен мори нас, българите. Последните години се забелязва тенденция на подобряване на здравната култура у много хора. Повечето млади се интересуват за своето здравословно състояние, за своя рисков профил и предприемат необходимите мерки", коментира доц. Карамфилов. Профилактичните прегледи, повишаването на здравната култура, както и създаването на центрове по инвазивна кардиология във всеки областен град води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в България.


Още за инвазивната кардиология и нейните методи, за симптомите на инфаркта, за първите реакции след острата режеща болка в гърдите, за тежките случаи в практиката и за човешкото "Благодаря", което осмисля цялата работа на кардиолозите и лично на доц. Кирил Карамфилов, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с него в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57