Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Д-р Кирил Карамфилов
Снимка: Стаматина Никова

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял драстично за около 10-15 години, когато са били над 60 процента. Това каза за Радио Кърджали доц. Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Завършил е медицина  в МУ София през 2002 година с пълно отличие и е удостоен със Златен Хипократ. В момента оглавява Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница и е методичен ръководител на Лабораторията по инвазивна кардиология при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
Лабораторията в Кърджали ще навърши в началото на март 10 години от създаването си. Доц. Карамфилов помага при най-сложните случаи. "Това, което мога да кажа за пациентите тук - традиционно идват по-късно, традиционно по-малко се лекуват и когато на масата попадне един типичен случай, ние имаме доста проблеми - съдовете са с изключително голямо количество калций, трудно можем да манипулираме с нашите водачи, стентове, балони. Дифузни са, т.е, засегнат е повече от един съд. Това са пациенти, които не са обръщали дълго време внимание на здравословното си състояние... Тези пациенти са сериозно предизвикателство, не са ни най-любимите, но това е тъмната страна. Светлата е, че когато хората получат адекватно лечение и адекватни съвети какво да правят, те са много изпълнителни, което пък е предпоставка за максимално добри резултати." Това коментира доц. Карамфилов
Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината въобще. 99.9 процента от процедурите завършват с успех, а усложненията са сведени до под 1 процент от случаите.
Българинът боледува много, смята доц. Карамфилов. "Специално сърдечно-съдовите заболявания са нещо, което в голяма степен мори нас, българите. Последните години се забелязва тенденция на подобряване на здравната култура у много хора. Повечето млади се интересуват за своето здравословно състояние, за своя рисков профил и предприемат необходимите мерки", коментира доц. Карамфилов. Профилактичните прегледи, повишаването на здравната култура, както и създаването на центрове по инвазивна кардиология във всеки областен град води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в България.


Още за инвазивната кардиология и нейните методи, за симптомите на инфаркта, за първите реакции след острата режеща болка в гърдите, за тежките случаи в практиката и за човешкото "Благодаря", което осмисля цялата работа на кардиолозите и лично на доц. Кирил Карамфилов, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с него в прикачения звуков файл.Вижте още
Иво Георгиев

"Мистичните Родопи" на Иво Георгиев - родописи от душата на планината

Омайни гледки, планински маршрути, древни мегалити, непристъпни светилища, пейзажи, които пълнят душата, надиплени в планината с душа - "Мистичните Родопи". Така е озаглавил новата си книга кърджалийският поет и писател Иво Георгиев. Тя ни разхожда из скалите и горите на Източните Родопи със 150 фотографии и 21 текста, но не пътеписи, а "родописи"...

публикувано на 26.10.21 в 16:52
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07