Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от кв. "Байкал" от 2 години чакат да бъдат възстановени настилките, унищожени при полагане на тръби за газифизиране

Автор:

Жители на няколко улици в кърджалийския квартал "Байкал" от две години чакат да бъдат възстановени настилките, бордюрите и тротоарите, които са били унищожени при полагане на тръби за газифизиране. Подписка с жалба на граждани от улица "Родопи" дори е била подадена до кмета на общината инж. Хасан Азис и до зам.-кмета инж. Катя Митовска на 7 ноември 2018 г., но не е последвала реакция от страна на общинската администрация. Христо Момчев, който живее на улица "Родопи" разказва сагата на своите съседи: 
Всичко започна с прекарване на тръбите през месец ноември, 2017 г. При което през декември, точно преди празниците се спукаха и водопроводните тръби, като на 24 и 25 декември част от къщите бяха засегнати и липсваше вода точно на празниците. Очаквахме през пролетта на 2018 г. да се оправят нещата, което отново не се случи. Заваляха едни дъждове, снегове, паветата се разместиха. Зейнаха едни огромни дупки. Таксита, да кажа рядко идват, колите не издържат на тези дупки. През ноември, 2018 г. подадохме жалба към общината, която беше подкрепена с над 60 подписа, към кмета Хасан Азис и към зам.-кмета Катя Митовска. Общината ни изпрати писмо, в което пишеше, че препращат проблемът към Ситигаз и им възлагат да го проверят. Към момента положението е още по-лошо, трагично бих казал. 


Атанас Краев, също жител на улица "Родопи" припомня, че и тази година, въпреки жалбите, ремонт не е предвиден в общинския бюджет: 
Нито общината взима отношение, нито който и да е било. Общината и гражданите трябва да следим интереът си. Няма значение къде ще се случи, просто нещата са извън контрол. Изкопават улицата, за да прекарат тръби или кабели и така си оставят нещата. Улицата е с паваж. Каза ми един комшия, че паважът ще бъде подменен. Попитах в общината, казаха ми, че нашата улица не фигурира в плановете на общината за ремонт през тази година. 


Управителят на Ситигаз България ЕАД Иван Кадиев коментира проблема на жителите на Байкал, засегнати от газификацията: 
Основната дейност на нашата фирма е търговия с газ. Ние сключваме договори с подизпълнители, които извършват строителната ни дейност. Хората са прави. Но другия момент е, че ние реално погледнато не сме се разплатили с нито една фирма и няма да се разплатим до момента в който не бъдат възстановени на 100 % изкопните работи, които сме направили в кв. "Байкал". Истината е, че като настилка улиците не са кой знае в какво добро състояние и като започнем изкопните работи, защото по проект при нас е заложено широчината на изкопа да е около 60 см., тъй като настилката било паваж, било асвалт е силно разбита и се руши много повече, и от там идват големите проблеми. Тенденцията е да започнем да работим не по конвенционалния начин с изкопи, а със сондиране и къртица. Както го правихме миналата година в кв. "Студен кладенец" и там нямаме никакви проблеми по отношение на възстановяването. В кв. "Байкал" може би е само една улица проблемна - ул. "Родопи" и то не цялата. Това е една малка отсечка от порядъка на 100 м., която ние твърдо ще възстановим. 


След като не получили никакъв отговор от общинската администрация, потърпевшите от газификацията жители на квартал Байкал, те са се обърнали към общинския съветник от Реформаторския блок Радослав Милев. Той самият е направил оглед и се е убедил в трагичното състоние на посочените улици. Въпросът му към кмета обаче е свързан с условията за даване на разрешения за полагане на тръби, не само от Ситигаз, а и от ВиК и електроснабдяващите фирми и последващия контрол, който администрацията трябва да упражнява: 
Внесъл съм питане към кмета Хасан Азис, относно това газифициране - кой го контролира, най-вече, защото съм сигурен, че и на други места в града ни ще има сигнали от граждани, които ще кажат, че след газифицирането има проблем с участъците, които са разкопани. Обикновено биват асфалтирани, но понеже земята след това сляга и няколко месеца след това се отварят огромни дупки. Така, че питането ми към кмета е има ли в общината контролна комисия, която да проверява периодично, не еднократно, защото както ви казах, при еднократна проверка най-верочтно ще се установи, че улицата е асфалтирана. Може би 50% или 60% от дупките по улиците се дължат на точно тези разкопавания. Не само на Ситигаз, но и на ВиК, и на всички новопостроени сгради, които се свързват към канализацията. Трябват много пари, за да се възстановят всички улици в града ни, но нека поне за тези, които ги разкопават, да сме сигурни, че са ги асфалтирали след това качествено, за да не оправяме после и след тях с общински пари. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45