Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сексът - начин на употреба" гостува в Кърджали

На 26 март (вторник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще гостува постановката на известния кинорежисьор Николай Волев "Сексът - начин на употреба". Интересното в нея, е че има 27 роли, които се играят само от един човек и това е младата, току-що завършила НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" актриса Кристина Топалова. Тя е от Кърджали, а в ученическите си години е била възпитаничка по актьорско майсторство в школата на актьора Димитър Варадинов. Кристина Топалова бе гост в студиото на Радио Кърджали, за да покани всички почитатели на театъра да изгледат едно нестандартно представление. 
Кристина Топалова: Това е една пиеса, написана от Франка Раме, която е съпруга на нобелиста Дарио Фо. Той също й е помагал с пиесата, но тя се води автор. Това е история за нейния живот. История за това как темата за секса през целия й живот е била табу, никой не е говорил с нея за това. Родителите й не са споменавали думата секс през целия й живот. И тя, и сестра й са били абсолютно невежи в това отношение. И тя е с позицията, че това е грешно, и че то може да доведе до много лоши последствия, травми, както за жените, така и за мъжете в една възраст, в която това е много интересно за тях – пубертетът и след това. И общо взето тя разказва свои истории от живота си. Те са с много чувство за хумор представени, има и сериозни теми в пиесата, които са поднесени леко с чувство за хумор. Дори драмата на живота й е представена с чувство за хумор, което лично за мен е нещо което е достойно за уважение. Текстът наистина е много добър. В София се възприема много добре, както от мъже и жени, така и от ученици. Дори имаше коментар, че това представление трябва да стане задължително за 11 и 12 клас, защото то има образователна цел.

Илияна Типова: Николай Волев казва в едно интервю, че 13 години е чакал подходящата актриса, която да се осмели да изиграе всичките тези 27 роли. Ти как се осмели. Къде беше този преломен момент в който си каза „Да, аз мога да го направя“?

Кристина Топалова: В началото се шокирах, особено имайки се предвид, че текстът предразполага за една по-зряла възраст. Но Николай ме увери, че това с възрастта не е проблем, че това все пак е театър, не е кино и хората приемат тази условност. Общо взето си казах, че няма какво да загубя, мога само да спечеля. И всъщност аз спечелих страшно много от работата с Николай Волев. Той е един изключителен професионалист и ме е научил на страшно много. Общо взето това беше шанс едно на милион. Не знам късмет ли какво е, но съм благодарна. 

Цялото интервю на Илияна Типова с Кристина Топалова може да чуете в прикрепения звуков файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Момчиловци откриват седми фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци откриват седми международен фестивал на киселото мляко следобед. Традиционният празник е тридневен от 30 август до 1 септември. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. "Откриването е в 16.30 часа, когато момчиловските гайдари, че посрещнат официалните ни гости. Много забавления и изненади сме подготвили за..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00