Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изпий чаша вода и се включи в кампанията "Бъбреците нямат ваканция"


Един от най-популярните здравни портали в страната Фрамар стартира кампанията "Бъбреците нямат ваканция". Информационна кампания на тема бъбрено здраве и профилактика на бъбрено-каменната болест. 

С кампанията "Бъбреците нямат ваканция" организаторите искат да провокират хората в България да се замислят за здравето на своите бъбреци, да се грижат повече за тях и да вземат навременни мерки, когато имат оплаквания. Преди да е станало късно. Кампанията стартира в началото на март и ще продължи няколко месеца. В онлайн приложение "Фрамар Диагностик" може да получите консултация със специалист или да си запишете час за преглед. Като лица на кампанията "Бъбреците нямат ваканция" са д-р Ваня Грозева, специалност ендокринология и болести на обмяната и д-р Елка Козарева нефролог. В кампанията участват и други специалисти от страната. 

 С идеята да насочат вниманието на хората към този орган от човешкото тяло и да ги накара да се замислят, колко е важна функцията на бъбреците за организма, организаторите приканват всеки, който желае да се включи в кампанията да направи кратко видео клипче как изпива чаша вода и да призове трима свои познати, приятели да направят същото и да го качи в страницата на кампанията във фейсбук. Инициаторите смятат, че по този начин ще провокират хората да бъдат по отговорни към здравната си профилактика и в частност към бъбречните заболявания, като нефролитиазата, наричана също бъбречно-каменна болест. При което в меките части на този орган – чашки, канали – се образуват твърди материални субстанции от песъчинки до камъни с размер от няколко сантиметра, които обикновено пречат на правилното функциониране на бъбреците.

Чуйте цялото интервю с Пламен Георгиев, член от екипа на кампанията в прикачения файл. 
Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49