Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпий чаша вода и се включи в кампанията "Бъбреците нямат ваканция"


Един от най-популярните здравни портали в страната Фрамар стартира кампанията "Бъбреците нямат ваканция". Информационна кампания на тема бъбрено здраве и профилактика на бъбрено-каменната болест. 

С кампанията "Бъбреците нямат ваканция" организаторите искат да провокират хората в България да се замислят за здравето на своите бъбреци, да се грижат повече за тях и да вземат навременни мерки, когато имат оплаквания. Преди да е станало късно. Кампанията стартира в началото на март и ще продължи няколко месеца. В онлайн приложение "Фрамар Диагностик" може да получите консултация със специалист или да си запишете час за преглед. Като лица на кампанията "Бъбреците нямат ваканция" са д-р Ваня Грозева, специалност ендокринология и болести на обмяната и д-р Елка Козарева нефролог. В кампанията участват и други специалисти от страната. 

 С идеята да насочат вниманието на хората към този орган от човешкото тяло и да ги накара да се замислят, колко е важна функцията на бъбреците за организма, организаторите приканват всеки, който желае да се включи в кампанията да направи кратко видео клипче как изпива чаша вода и да призове трима свои познати, приятели да направят същото и да го качи в страницата на кампанията във фейсбук. Инициаторите смятат, че по този начин ще провокират хората да бъдат по отговорни към здравната си профилактика и в частност към бъбречните заболявания, като нефролитиазата, наричана също бъбречно-каменна болест. При което в меките части на този орган – чашки, канали – се образуват твърди материални субстанции от песъчинки до камъни с размер от няколко сантиметра, които обикновено пречат на правилното функциониране на бъбреците.

Чуйте цялото интервю с Пламен Георгиев, член от екипа на кампанията в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

В тази част ще научим коя е балканската диета,  и за най-новата компютърна българска игра - Marko: Beyond Brave, за супергероя Крали Марко . Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 09.10.24 в 11:07