Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджали отново отбелязва уникалния Празник на слънчевия часовник


На 24 април от 13 часа в Астрономическа обсерватория "Славей Златев" ще бъде отбелязан Празникът на слънчевия часовник. Това е 12-тото му издание. Той е единственият по рода си в цяла България. Подробности в звуковия файл от Агоп Узунбохосян, директор на обсерваторията:
Агоп Узунбохосян: Слънчеви часовници са били изработвани няколко стотин години преди Новата ера.

Съвместно с колеги-учители от града и преди всичко от СУ "Отец Паисий" решихме преди 12 години да отбележим един ден през пролетта, в който деца във възрастовата група V - VII клас да представят свои рисунки и макети на тема "Космос". Кръстихме го по този начин - Празник на слънчевия часовник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полагат ли ви се помощи може да проверите онлайн

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на организацията...

публикувано на 19.04.24 в 08:31

Времето над Източните Родопи ще е облачно и дъждовно

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се понижава. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, но от юг облачността бързо ще се увеличава и към обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна.   Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна..

публикувано на 19.04.24 в 08:07

Започна ремонт на емблематичната сграда на читалище "Заря" в Хасково

 4 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията на читалище „Заря“, която ще продължи 510 дни. Символичен старт на строителните работи дадоха кметът на Община Хасково Станислав Дечев, секретарят на просветното средище Александър Милушев и представителят на фирмата-изпълнител Шенол Вели. „Това е една от сградите-символи на Хасково,..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще отглеждат..

публикувано на 18.04.24 в 19:48

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни Младежи Станислава Григорова и доброволците от Армения - Зик Гришкян и Тигран Петросян. Целта на..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33