Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниела Коджаманова: Църквата "Свети Георги" е енорийският храм на Кърджали


На 6 май Българската православна църква чества паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец, който е живял в трети век по време на едни от най-големите гонения срещу християните. Той е почитан като покровител на овчарите, а българската армия е избрала този светец-воин за свой патрон. На този празничен ден разговаряме с Даниела Коджаманова, директор на Регионалния исторически музей в Кърджали. Търсим отговори на въпросите: Защо Свети Георги Победоносец е един от най-култовите светци, който се тачи и от християни, и от друговерци? Кога и как е бил изграден първият съвременен храм в Кърджали и защо той носи името точно на този светец? Каква е връзката между християнския празник, посветен на Свети Георги и мюсюлманския Хъдърлез?  Даниела Коджаманова отговаря в звуковия файл.
Даниела Коджаманова: В чертите на съвременния град през Средновековието е функционирал голям манастриски комплекс - център на епископията Ахридос.След падането на България под османска власт църковната дейност замира. Възстановяването на християнските храмове в град Кърджали се свързва с установяване на военните части след освободителната Балканска война. Заедно с военния гарнизон в града идва и свещеник Георги Стоянов. Той преустройва една стара сград, която се е намирала на могилата, където сега е Паметникът на освободители. Там е изграден първият параклис в Кърджали с името "Свети Дух". След Първата световна война в Кърджали се заселват голям брой тракийски бежанци. Офирмя се цял нов квартал и се появява необподимостта от по-голям християнски храм. Учредява се настоятелство с председател свещеник Стоянов и започва събирането на дарения за изграждане на храм "Свети Георги Победоносец".
"Свети Георги Победоносец".е енорийският храм на Кърджали. Той така е изграден и така функционира и този му статут е до днес. 

Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11