Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват Майските празници в село Момчиловци

Сийка Суркова, кмет на с. МомчиловциТази година Майските празници са посветени на 180 години образователно дело в селото. Културните събития се провеждат под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчева. Майските празници започват от 10 май и ще продължат до 25 май. Днес в 17.30 часа ще открият празника с отбелязването на 55-годишнината на детска градина „Изворче“ в село Момчиловци. На 18 май тържествено ще бъдат отбелязани 180 години от основаването на СУ „Св. Св. Кирил и Методи“.

Кулминацията на Майските празници е на 18 май, когато в училището ще се проведе среща с образователната общност, Гост ще бъде образователния министър Красимир Вълчев.

Ще бъде открита чешма на отец Константин Канев, които е от Момчиловци. Той е събрал историята на родопското село в книга и с този жест момчиловчани отдават признателност към отеца Канев.

И тази година ще бъде спазена традицията от селото да организират празник за завършващите 12-класници, които тази година са 12. На празника на селото ще бъдат почетени и 50-годишните юбиляри, който тази година са 30. Традиция е юбилярите да оставят нещо за спомен за селото. Тази година те са направили красива, стилна ограда в центъра до кметството на Момчиловци.

Празникът на Момчиловци е свързан с храмовия празника на 183-годишна църква „Св. Св. Константин и Елена“.

Майските празници ще завършват на 25 май с тържествен водосвет и курбан за здраве в параклис „Св. Св. Константин и Елена“ край Момчиловци.

Цялото интервю с кмета на с. Момчиловци Сийка Суркова може да чуете в прикачения звуков файл. 

Снимка


Вижте още

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран. Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния..

публикувано на 26.11.21 в 08:30

Повишен интерес за имоти в кирковското село Домище

Все повече хора се ориентират да си закупят къщи на село. Последните две години пандемията от ковид-19 засили това търсене. Интересът към закупуването на имоти в пограничните  кирковски села, покрай граничния пункт Маказа е голям. Освен, че са в планината, плажовете на Бяло море са на около половин час път.  В село Домище, което се намира на 3 км..

публикувано на 24.11.21 в 09:45

Отец Боян Саръев: Постещите да не се възгордяват

Започнаха спасителните рождественски пости, които са вторите най-дълги пости след великденските. П остът започва на 15 ноември и продължава до 24 декември, Бъдни вечер. Православните християни се подготвят да посрещнат м атериализираното Божие слово -  Исус Христос. Това е време на смирение, молитви, покаяние и въздържание. Хората трябва..

публикувано на 19.11.21 в 09:30

Шест двойки от Момичловци отбелязват златна сватба в Деня на християнското семейство

От близо 15 година в Момчиловци отбелязват Деня на християнското семейство - 21 ноември „В село Момчиловци отново ще почетем двойките, които празнуват 50 години брак или „златна“ сватба и новородените бебета през тази година“, това каза кмета Сийка Суркова. Тъй като датата 21 ноември – Въведение Богородично съвпада с балотажа за..

публикувано на 19.11.21 в 09:30
Гергана Вакарелова, Руси Петков, Ивана Зидарова

Студенти в Германия: Живеем "новото нормално"

Как се живее в условия на Ковид 19 в Германия, разказват трима студенти от Кърджали в провинция Северен Рейн-Вестфалия. За това как се промени живота им в последните две години, промениха ли те самите, какво е отношението към ваксините в Германия, има ли антиваксърски настроения и усеща ли се вече коледния дух в популярните коледни немски базари,..

публикувано на 16.11.21 в 16:35

В Тихомир избирателната активност е слаба

Много слаба избирателна активност отчитат в село Тихомир. До 2 следобед, в двете секции са гласували общо 131 човека от имащите право на глас, които са близо 1000. Габриела Манкова, председател на едната секционна избирателна комисия коментира, че традиционно по-висока е избирателната активност преди обед и 1-2 часа след обяд. Слаба активност..

публикувано на 14.11.21 в 16:28
Участниците в артателието

Млад режисьор провокира българчета от Перуджа

Провокация към творческото мислене и възможности на възпитаниците на българското неделно училище „Кап. Петко Войвода“ в Перуджа, Италия, отправи младият режисьор Любомир Колаксъзов. Това се случи в поредното куклено ателие с децата от българската общност, проведено по повод Деня на будителите. Малките творци са се запознали с различни..

публикувано на 11.11.21 в 22:56