Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Евелина Келбечева: Недопустимо е да възхваляваме комунизма в учебниците


Новите учебници по история за 10 клас предизвикаха вълна от недоволство в средите на историци, преподаватели, журналисти и граждани, тъй като отново комунистическият режим не е представен обективно и задълбочено. Професор Евелина Келбечева от Американския университет в България от години води битка за правилното отразяване на историческия период и днес отново атакува Министерството на образование, което трябва да възложи на авторите на учебниците да коригират текстовете. Чуйте коментара на проф. Евелина Келбечева в разговора й с Валентина Иванова:

Проф. Евелина Келбечева: В новите учебници няма нито една дума за една от най-страшните репресии в историята на България, извършени от 9 септември до 12 октомври1944 година, когато без съд и присъда са избити между 18 000 и 30 000 души. Това е бил елитът на нацията: учители, свещеници, кметове, аптекари, хора, завършили образованието си в чужбина.

Липсват големите важни извеждания на процеси, които променят историческото развитие на България. – 9 септември 1944 година прекъсва вековните традиции, натрупани в културата и историята и променя радикално целия манталитет, структура, мислене и поведение на българския народ. Това е най-тежкия недостатък на повечето текстове в предлаганите учебници. Липсва посланието и разбирането какъв е бил тоталитарният характер на комунистическата диктатука, не се разбира как хората са живели в стра и в деградираща достойнството лъжа.

Вижте още

Увеличават се площите засети с шафран в област Кърджали

 Шафранът е най-ценната и скъпа подправка в света. От Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти отчитат увеличение на площите засети с тази култура. България има природни дадености най-благоприятни за отглеждането на шафран. В резултат се получава продукт с високо качество, което се цени високо на..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Семейното планиране в Кърджали не пострада от КОВИД-кризата

Няма съществена разлика в броя на новородените през изминалата пандемична 2020 и 2019 година в болницата в Кърджали. Бебетата са около 500. Това каза за радио Кърджали Елена Григорова, областен председател на консултативния съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея заплахата от..

публикувано на 21.01.21 в 17:56

Педагогическият съветник Нешка Шопова: Противоречивите мнения за ваксините разколебават хората

Наскоро стана ясно, че едва 433 педагози в сферата на образованието в Кърджали , са заявили желание за ваксиниране. Сред учителите, които няма да се ваксинират , на този етап е педагогическият съветник Нешка Шопова . Мотивацията й е, че все още има антитела след прекарано боледуване преди няколко месеца . За момента ми се струва, че ваксината..

публикувано на 20.01.21 в 15:00

На 21 януари отпада седемдневната карантина при влизане в Гърция

От 21 януари отпада седемдневната карантина при влизане в Гърция. Как ще пътуваме обаче до Бяло море през лятото , очаква ли се натиск върху правителството от страна на гръцкия бизнес да бъде улеснено преминаване през Маказа, и стриктно ли спазват гърците наложените им противоепидемични мерки. Разговарям с Евгения Пандула , която в момента е..

публикувано на 20.01.21 в 14:05

Ресторантьор: Не подкрепям ултиматумите. Трябва да се съобразяваме с обстановката в страната

Ресторантьори в страната настояват за разхлабване на мерките и отваряне на заведенията от 1 февруари. Браншовите организации и властта не успяха да се разберат докрай за възобновяването на работата на обектите. Съгласие не бе постигнато за датата и работното време на ресторантите и заведенията. Официалното решение на Националния оперативен..

публикувано на 20.01.21 в 10:16

Д-р Милчо Енчев: Препоръчвам на хората със сърдечно-съдови заболявания да се ваксинират срещу Covid-19

"Ваксината срещу Covid-19 е особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото най-застрашените хора от протичане на болестта от коронавирусната инфекция са именно тази група", обясни пред Радио Кърджали кардиологът от Кърджали д-р Милчо Енчев. В интервю в сутрешния блок той коментира дали да се ваксинират срещу..

публикувано на 19.01.21 в 13:28

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт?

Да се ваксинират ли срещу Covid-19 хора със заболявания на стомашно-чревния тракт и изобщо да се ваксинираме ли срещу коронавирусна инфекция. Потърсихме мнението на д-р Марин Мухтаров, д.м., гастроентеролог, който е и председател на общинската организация на Българския червен кръст в Кърджали. Самият той се ваксинира преди дни с първа доза...

публикувано на 15.01.21 в 15:02