Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлия Чортленева: Как да убедим децата в истината за комунистическия режим, след като я няма в учебниците

Осмокласници от Черноочене са първи в национален конкурс с тема за Възродителния процес


Ученици от Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене се класираха на първо място в Национален исторически конкурс на фондация „Ценности“. 58 участници представиха 34 задълбочени разработки на тема „Детството в историята“. Петър Стоянов призна, че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас с ръководител Юлия Чортленева. Преподавателката разказва как са избрали и разработили темата. Тя коментира подготвяните нови учебници за 10-ти клас, където отново комунистическия период не е представен обективно и задълбочено. Чуйте разговора на Валентина Иванова с Юлия Чортленева.

Юлия Чортленева: Веднага се вижда, че обемът на уроците за комунистическия режим е увеличен средно на 8 урока в различните издания плюс 1 упражнение. В първия момент си казваш "Колко много е направено.". След това се вижда, че не е достатъчно пълен и ясно отразен периодът. В един учебник се говори, че след идването на Тодор Живков, той е закрил лагерите Белене и другите от този тип, без да се споменава, че лагерът в Белене е бил откри още през 1985 г. За Възродителния процес в някои учебници има повече документи, но в други има само 1-2 изречения. За икономическите проблеми не е достатъчно добре представен периодът. Не знам дали случайно или не авторите са търсили някакъв ефект.

За децата е трудно да приемат истината, ако не е написана в учебника. Те вкъщи слушат друго от баби и дядовци. Как да ги убедим в истината за комунистическия режим, след като учебниците не я показват. 

Вижте още

Д-р Гаджева: Дезинформацията за ваксините за Covid-19 затруднява препоръката ни към пациентите

Общопрактикуващите лекари в Кърджали все още не са получили подробно описание на характеристиката на ваксината срещу ковид-19 на Пфайзер/Бионтех.  "Описанието на тази на Модерна я получихме преди два дни", коментира личният лекар д-р Светлана Гаджева.  Тази неизвестност затруднява медиците дали да препоръчат ваксиниране на своите пациенти и коя..

публикувано на 15.01.21 в 14:26
Сибел Кяшиф

Сибел Кяшиф: След края на пандемията очаквам ренесанс във взаимоотношенията на хората

Братовчеди от цял свят събра в онлайн парти за посрещане на Нова година кърджалийката Сибел Кяшиф. Чрез екраните на устройствата си, виртуално, на Моста между времената са се отзовали представители на рода от различни държави и континенти. „Исках да направя това за края на тази трудна за всички ни година“, коментира младата жена. Идеята ѝ била да..

публикувано на 02.01.21 в 23:51
Розалина Гьобеклиева

Японска гъба ни пести милиони, "изяжда" вредители по горите

Японска гъба ни пести пари, като "изяжда" вредители по горите. Американски учени безуспешно повече от 30 години правят опити да я имплантират по своите географски ширини. Българските им колеги ги  изпревариха. Успехът им спасява горите вече не само у нас, но и в цяла Източна Европа. Това се случва по проект: „Общи трансгранични политики за защита на..

публикувано на 01.01.21 в 20:15
Д-р Диана Вълчева

Д-р Диана Вълчева: Тежко е, когато няма кой да те излъже, че се подобряваш

Година  след първата среща на света с КОВИД-19, положението със заболеваемостта не е леко. Отделенията и в кърджалийската болница са пълни и тежките случаи зачестяват. Към момента обаче коронавирусът в региона е под контрол. Когато се превърнеш от лекуващ в пациент в отделението, което ръководиш, най-тежкото е, че знаеш какво може да ти се случи, че..

публикувано на 01.01.21 в 19:48
Тодор Радев

Пекин затяга контрола след поява на двама новозаразени с коронавирус

След четиримесечна пауза, тези дни в Пекин отново бяха констатирани нови случаи на заразени с КОВИД-19. Светкавично беше задействана добре смазаната „машина“ за контрол на заболяването. Отговорността се носи персонално. Не е тайна, че много държавни мъже се разделиха с високите си постове, заради несправяне с този контрол. В момента противоепидемичните..

публикувано на 01.01.21 в 18:51
Юри Росенов

Юри Росенов разказва за хората покрай границата в книгата "Сините кепенци"

В двора на манастира "Успение Богородично" в Кърджали беше представена предпремиерно първата книга с разкази на Юри Росенов  "Сините кепенци". Юри Росенов е роден в ивайловградското село Горни Юруци. Завършва образованието си в Хасково, но работата го праща отново близо до границата. Работи дълги години в сферата на културата в крумовградското..

публикувано на 24.12.20 в 14:13

Положителният тест потвърждава диагнозата, отрицателният не я отхвърля

Бързите антигенни тестове са много важни за диагнозата на Ковид-19, защото са наистина много бързи - резултатът излиза за 15 -20 минути и са с висока чувствителност, казва гастроентерологът Марин Мухтаров от Кърджали. Над половината от неговите пациенти през последните месеци, които имат оплаквания от стомашни-чревния тракт, се оказват заразени с..

обновено на 17.12.20 в 12:41