Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рожен е магия, наследство и бъдеще

6
Роженски събор 2019
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиРоженският събор събра близо 3 500 фолклорни формации, танцови, певчески групи, индивидуални изпълнители и инструменталисти. На една от сцените се явиха и женската певческа група от село Дряново, общ. Лъки и Албена Гърбева. Където журито присъди трето място в индивидуално изпълнение на Албена и на Дряновските баби.

Ева Валентинова, Росица Чукалова, Албена Гърбева и Божидар Чолаков Албена Гърбева е на 14 години учи в НУМТИ „Добрин Петков“ в гр. Пловдив. Всяко лято отива на гости при баба си в с. Дрянов, за да учи песни. Баба ѝ е Росица Чукалова, ръководителка на ЖПГ „Дряновските баби“. Групата съществува от 2008 година. Певческата група е съществувала още преди демокрацията. През 1989 година певческата група се е разпаднала и през 2008 г. се събрахме отново, разказва баба Роси.

Рожен за нас е невероятно място, една тръпка, която не може да се изживее на друго място, разказва още ръководителката на ЖПГ „Дряновските баби“ Росица Чукалова.
ДФГ Изворче и ТГ Рипни-тропни с. Елховец, общ. Рудозем На една от сцените се изявиха и ДФГ „Изворче“ и танцовата група „Рипни-тропни“ при НЧ „Звезда – 1950“ от село Елховец, общ. Рудозем. На 

Секретарката на читалището Даниела Огнянова се похвали, че следващата година им предстои да отбележат 70-годишен юбилей. Това е второто явяване на певческата фолклорна група на Роженския събор.


Фанка Кючукова от село Буково, общ. Мадан също се представиха на Роженския събор с нейната група. Фолклорната група при НЧ „Иван Вазов -1958“ с. Буково, съществува от 1964 година. В миналото към читалището е имало доста групи, мъжка, женска, смесена певческа група и детска, но всичко се разпадна и днес остана само женска фолклорна група към читалището. Аз съм в читалището от 1980 година, разказва Фанка. На Рожен не пропускаме участие. Винаги когато е имало събор ние сме тук. Навремето като чели имаше повече народ, но пък нямаше толкова състави от Северна България, както днес има, разказва Фанка Кючюкова.

Гайдар на фолклорната групата е Славчо Кючюков, който днес е част от големия състав „100 каба гайди“.


Женска певческа група за автентичен фолклор от с. Аврен, общ. КрумовградНа една от сцените се яви и Женска певческа група за автентичен фолклор от село Аврен, общ. Крумовград. „От това по-хубаво място, няма никъде“, казват от състава.

Западните Родопи бяха представени от Група за автентичен фолклор от село Борино, общ. Борино, обл. Смолян с ръководител Асен Чолаков. Певческата група изпълнява родопски и турски фолклор, тъй като в малката родопска община живели и турскоговорящи.

Чуйте целия материал в прикачения звуков файл.


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

Галерия

Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49