Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вася Попова: Българският фолклор е магия, която завладява хора от цял свят

Вася Попова

Възможно ли е да има хор, който изпълнява български народни песни в Бостън - САЩ? Нещо повече - знаете ли че този хор е съставен от певци от цял свят и негов диригент е арменка с ливански произход? Единствената българка, която пее в хора е от Кърджали. Това е нашата съгражданка, певицата Вася Попова, която в момента учи в един от най - известните университети в света за поп и рок музика - Бъркли колийдж. Каква е мисията на българския хор "Плетеница" от Бостън, и какво кара чужденците от цял свят да изучават и изпълняват нашия фолклор? Ангел Чавдаров разговаря по темата с Вася Попова:

Вася, кажи ми повече за хор "Плетеница" - Бостън.

Бостън е едно космополитно място, което само по себе си съчетава изключително голямо разнообразие от култури и в частност "Бърлкли колийдж" е красива метафора именно на това разнообразие. Хорът, който се казва "Плетеница", стартира своя живот в един от най-добрите колежи за музика в света и е създаден от Кристиян Карам, която е арменка от ливански произход. Този хор отдавна е надраснал и надскочил лимитите, доколкото "Бърлкли колийдж" може да има лимити едно такова учебно заведение. Чрез него ние имаме възможност да представяме фолклорна музика от цял свят пред цял свят и за мен, като българка, винаги е особено специално да мога да бъда част от него, когато представяме български фолклор и един от най-вълнуващите моменти е, когато видиш реакцията на хората, които реагират по един неподправен и много емоционален начин...Въобще българския фолклор е магия.

Освен българската връзка в твое лице, има и една кръстница на хора, която е много известна българска народна певица. Как Бинка Добрева става кръстница на вашия хор?

Тази история е много вълнуваща и диригентката на хора винаги я разказва на новодошлите. Кристиян Карам идва преди много години в България и има възможност да посети майсторския клас на Бинка Добрева, влюбва се в българския фолклор, така започва голямата магия за нея и нейната силна свързаност с българската музика. След време тя кани Бинка Добрева на един от най-големите фестивали в Бостън. Българската певица е впечатлена и умилена от това, че толкова много чужденци се събират на едно място обединени от красотата на българския фолклор и дава името на хора - "Плетеница", като символ на това вплитане на различни култури от цял свят.

Къде представяте вашата продукция?

Участваме в най-различни проекти. Участваме и в различни фестивали. Миналата година бяхме част от фестивала на Пол Уинтър, един изключителен саксофонист, носител на множество награди "Грами". Фестивалът се проведе в най-голямата катедрала в света, намираща се в Ню Йорк. емоцията беше неописуема. В рамките на три вечери този спектакъл с африкански танци, с български фолклор, с различен прочит на световната етномузика, от страна на изключително добре подбрани музиканти.  Беше невероятно! Дори винаги като разказвам за това, стигам до момента след концертната вечер, когато буквално се обръщам към публиката и изкрещявам "Има ли българи?", защото посещаемостта на концертите е над 2000 души и аз силно се надявах, че все някой сънародник ще е успял да присъства, но така и не се случи да получа отговор на този въпрос.

В момента хор "Плетеница" записва първия си студиен албум.

А какво ще включва албумът?

Фолклорна музика от много различни места - Балканите, славянска музика, но предимно български фолклор.

Цялото интервю с Вася Попова може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04