Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 август откриват официално златната мина "Ада тепе"

Инж. Илия Гърков: Само девет души от персонала на „Дънди“ в Крумовград не са местни

Инж. Илия Гърков, "Дънди Прешъс Металс"
Снимка: Валентина Иванова БНР Кърджали


На 23 август предстои официалното откриване на рудник "Ада тепе" на находище "Хан Крум" край Крумовград. Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Как обаче "Ада тепе" попада в полезрението на канадската компания "Дънди Прешъс Металс" и защо тя решава да инвестира в България? В началото на дейността в Крумовград фирмата се сблъска със страховете на местните хора, но намира правилната формула на взаимоотношение с тях. "Дънди Прешъс Металс Крумовград" прави и редица промени в първоначалния проект и така се стига до откриването на златната мина "Ада тепе". В момента тя работи с най-модерното, най-иновативното оборудване и технологии в света. Има запитване за посещение и споделяне на опит, както от български фирми, така и от компании от балкански страни, от други европейски държави, а и от Америка и Австралия. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с инженер Илия Гърков, вицепрезидент на "Дънди Прешъс Металс" и изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Крумовград":

Инженер Илия Гърков: Основната причина канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ да дойде в България е Ада тепе, като едновременно с това придоби и другото дружество в Челопеч. В началото се сблъскахме със страховете на хората, породени от незнание и неразбиране. Минната индустрия по-специална и е нормално хората да не я разбират. Притеснението, че за местните хора няма да има работа, не се оправда, защото сключихме споразумение с общинското ръководство да постигнем минимум 90 процента от хората да бъдат от района. В момента от 234 човека, наети във фирмата, само 9 не са местни и аз съм в това число.

В някои области мога да кажа, че имаме най-модерното, най-иновативното оборудване и технологии в света. Имаме запитване за посещение и споделяне на нашия опит, както от български фирми, така и от компании от балкански страни, други европейски държави, а и от Америка и Австралия.

Как виждам фирмата след 15 години? Виждам я като продължаваща да работи в добри взаимоотношения с местната общност, с мотивиран персонал и хората, които работят и взаимодействат с нас, да продължават да искат да работят и взаимодействат с нашата компания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Областният управител на Смолян: Разминаване в законите пречи за реална превенция срещу пожарите

Призив за стриктно спазване на противопожарните мерки и за изключително внимание при излети сред природата отправи към гражданите областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той подчерта, че в сезона на пожарите паленето на огньове на открито и използването на фойерверки и пиротехника могат да доведат до сериозни..

публикувано на 03.08.24 в 00:15

Фестивал "Здравей, здраве“ ще се проведе в Момчиловци

Смолянското село Момчиловци за първи път ще бъде домакин на фестивала "Здравей, здраве“. Той  ще се проведе в рамките на два дни, на 3 и 4 август.  "Предстои да се случи едно  прекрасно събитие, което според мен, наистина ще намери своето място в Момчиловци.  Това е събитие, което е посветено на здравословния начин на живот, на връзката на..

публикувано на 02.08.24 в 16:23

Хасан Азис: Освободете се от страха. Кризата в ДПС ще се реши с достойнство

Поредната мантра, която се разпространява сред обществото , е че обръщението на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган не е писано от него. Това заяви в ефира на Радио Кърджали бившият кмет на Кърджали и член на ЦС на ДПС доц. д-р Хасан Азис. По думите му ДПС е една стройна политическа организация, с ясни структури и..

обновено на 02.08.24 в 08:59

Dj Nesh: През 90-те музиката беше по-стойностна

Нешед Чолак или повече познат като Dj Nesh, казва, че през 90-те години хората в Кърджали са се забавлявали истински, а музиката е била по-стойностна. Няма спор, че модерните технологии напълно завладяха днешните младежи. Как се забавляваха, когато нямаше смартфони, нямаше таблети и лаптопи? Тогава имаше само приятели и разговори с..

публикувано на 31.07.24 в 14:53

Павлин Кръстев: ДПС ще се яви на следващите избори доста по-силна

Натискът в момента не е само към народни представители от ДПС , но и към всички, които са против Пеевски и семействата, така коментира приетата скоро от ДПС без Пеевски декларация депутатът Павлин Кръстев, в който се говори, цитирам " за среща между антикорупционната комисия, НАП и служба министър по финансите, на която е..

публикувано на 29.07.24 в 11:05

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43