Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс" въвежда иновации в рудниците

Рик Хаус, който променя имиджа на минната индустрия

Рик Хаус, Дънди Прешъс Металс
Снимка: Валентина Иванова


Рик Хаус е президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс". Той е минен инженер с 35 години опит в добивната промишленост. Започва работа в канадската златодобивната компания в началото на 2009 г. като генерален мениджър и изпълнителен директор на рудника в Челопеч, а през ноември 2013 г. заема настоящата си позиция. При откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград Рик Хаус сподели, че е напълно удовлетворен от свършената работа в България. Цялото интервю чуйте в звуковия файл какво още казва той пред Валентина Иванова. С превода помага Николай Тодоров.

- Г-н Хаус, изградили сте кариера в минната индустрия, за която би Ви завидял всеки инженер. Как се насочихте към тази сфера?

- Като млад инженер исках да се реализирам в промишлеността, да намеря своя път. Винаги съм се стремял към иновациите, към новото в бизнеса и да го използвам в своя професионален път. В началото имах късмета да се сблъскам със значителни предизвикателства. Работих в минна компания, която извършваше добив отвъд полярния кръг, в много сурови условия. Там изградихме нов рудник, там се сблъсках с много трудности, с много предизвикателства. Но това обичам в моята работа, да решавам проблеми и да преодолявам трудните моменти.

- Как професионалният Ви път се пресече с "Дънди"?

- В първите 30 години от моята кариера аз съм работил за големи компании в Канада. Тогава си казах: "Защо не потърся нещо различно, различен опит с минна компания в международен план?" Така се срещнахме с Джонатан Гудмън, който тогава беше главен изпълнителен директор на „Дънди“. Поговорихме си, той ми представи възможностите за рудника в България, където има да се решават сериозни проблеми. Добави, че му трябва човек, готов да се изправи и да реши тези проблеми.

- Във всички компании, в които сте работили, Вашето име се свързва с внедряването на иновативни технологии и прилагането на практики, променящи имиджа на минната промишленост, превръщайки я в безопасна и модерна индустрия. В Челопеч въведохте смарт-технологии, каквито дотогава в България не са били познати. Дори колеги от медиите писаха, че миньорите в Челопеч не работят с кирки, а с таблети. Откъде при Вас идва стремежът  към новаторството, новаторският дух?

- Тази страст към иновациите идва от факта, че минната индустрия трябва да върви напред и да се обновява, както и всяка друга промишленост, за да бъде в крак с времето. Технологиите се променят със страшно бърза скорост. Виждаме го в ежедневието си. Винаги съм го разглеждал като възможност за минната индустрия да почерпи от тези нови бързоразвиващи се технологии, да ги приложи в своята практика, така че добивът на полезни изкопаеми да стане по-добър, по-безопасен и по-екологосъобразен.

- Можем ли да кажем, че „Дънди“ е отличник в минната индустрия в България днес, когато дейността на компанията се разширява със старта на производствата в новия рудник тук, на Ада тепе?

- Мога да кажа, че много минни компании разглеждат рудника в Челопеч като един от водещите в света, не само в България. Имали сме посетители от големи международни минни компании. Мисля, че „Ада тепе“ върви по същия път, тъй като тук имаме реализирани много от модерните и съвременни технологии. Имаме и хора, които са много добре обучени, с много високи умения и таланти, така че очакваме да постигнем едно много високо, световно ниво.

- Какво научихте за българите, работейки толкова години с тях?

- Трудолюбиви, много интелигентни и открити към нови идеи. Така че се радваме да работим тук, в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56