Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс" въвежда иновации в рудниците

Рик Хаус, който променя имиджа на минната индустрия

Рик Хаус, Дънди Прешъс Металс
Снимка: Валентина Иванова


Рик Хаус е президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс". Той е минен инженер с 35 години опит в добивната промишленост. Започва работа в канадската златодобивната компания в началото на 2009 г. като генерален мениджър и изпълнителен директор на рудника в Челопеч, а през ноември 2013 г. заема настоящата си позиция. При откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград Рик Хаус сподели, че е напълно удовлетворен от свършената работа в България. Цялото интервю чуйте в звуковия файл какво още казва той пред Валентина Иванова. С превода помага Николай Тодоров.

- Г-н Хаус, изградили сте кариера в минната индустрия, за която би Ви завидял всеки инженер. Как се насочихте към тази сфера?

- Като млад инженер исках да се реализирам в промишлеността, да намеря своя път. Винаги съм се стремял към иновациите, към новото в бизнеса и да го използвам в своя професионален път. В началото имах късмета да се сблъскам със значителни предизвикателства. Работих в минна компания, която извършваше добив отвъд полярния кръг, в много сурови условия. Там изградихме нов рудник, там се сблъсках с много трудности, с много предизвикателства. Но това обичам в моята работа, да решавам проблеми и да преодолявам трудните моменти.

- Как професионалният Ви път се пресече с "Дънди"?

- В първите 30 години от моята кариера аз съм работил за големи компании в Канада. Тогава си казах: "Защо не потърся нещо различно, различен опит с минна компания в международен план?" Така се срещнахме с Джонатан Гудмън, който тогава беше главен изпълнителен директор на „Дънди“. Поговорихме си, той ми представи възможностите за рудника в България, където има да се решават сериозни проблеми. Добави, че му трябва човек, готов да се изправи и да реши тези проблеми.

- Във всички компании, в които сте работили, Вашето име се свързва с внедряването на иновативни технологии и прилагането на практики, променящи имиджа на минната промишленост, превръщайки я в безопасна и модерна индустрия. В Челопеч въведохте смарт-технологии, каквито дотогава в България не са били познати. Дори колеги от медиите писаха, че миньорите в Челопеч не работят с кирки, а с таблети. Откъде при Вас идва стремежът  към новаторството, новаторският дух?

- Тази страст към иновациите идва от факта, че минната индустрия трябва да върви напред и да се обновява, както и всяка друга промишленост, за да бъде в крак с времето. Технологиите се променят със страшно бърза скорост. Виждаме го в ежедневието си. Винаги съм го разглеждал като възможност за минната индустрия да почерпи от тези нови бързоразвиващи се технологии, да ги приложи в своята практика, така че добивът на полезни изкопаеми да стане по-добър, по-безопасен и по-екологосъобразен.

- Можем ли да кажем, че „Дънди“ е отличник в минната индустрия в България днес, когато дейността на компанията се разширява със старта на производствата в новия рудник тук, на Ада тепе?

- Мога да кажа, че много минни компании разглеждат рудника в Челопеч като един от водещите в света, не само в България. Имали сме посетители от големи международни минни компании. Мисля, че „Ада тепе“ върви по същия път, тъй като тук имаме реализирани много от модерните и съвременни технологии. Имаме и хора, които са много добре обучени, с много високи умения и таланти, така че очакваме да постигнем едно много високо, световно ниво.

- Какво научихте за българите, работейки толкова години с тях?

- Трудолюбиви, много интелигентни и открити към нови идеи. Така че се радваме да работим тук, в България.


Вижте още
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49

Проф. Дайнов: Народът избра "Продължаваме промяната" - по-ведрият вариант на "Демократична България"

ГЕРБ не са политическа партия, а машина за експроприация на все повече власт и все повече финансови ресурси. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Данов. По думите му, ако ГЕРБ не се превърне в партия, която да вярва в някакви идеи, а не в идеята, че всичко трябва да се присвои, няма да може да удържи дълго...

публикувано на 23.11.21 в 21:52
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Хората гласуваха за юмрука на Радев

Въпреки победата на Румен Радев в изброите за президент на България, при 100% обработени протоколи в Кърджали Анастас Герджиков печели с почти двойно повече гласове пред Радев. 16 763 гласа получава Румен Радев, а 30 008 получава Анастас Герджиков, което го прави предпочитания избор на Кърджалийци. Областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 22.11.21 в 14:18

Политологът Димитър Димов: Предстои прочистване на политическата сцена

Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна. У нас обаче никога не е имало избори с по-ниска избирателна активност. Причините, които повлияха на ниския вот, комплексно са чисто човешки, заяви в ефира на радио Кърджали политологът Димитър Димов. Можем да кажем и..

публикувано на 22.11.21 в 13:47

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет

И тайничко го докоснете - и на шега, и за късмет. Така съветва популярната песен за коминочистача. Всъщност, в целия свят е известно суеверието, че докосването до черния, изцапан със сажди мъж, носи щастие и късмет. Разбира се, че давам да ме докосват, непрекъснато го правят, смее се единственият в Кърджали коминочистач Красимир Кьосев. От 10 години е..

публикувано на 16.11.21 в 17:29

Инж. Георги Гачев: Коронавирусът се разпространява най-бързо в училищата

Спад в заболеваемостта от COVID-19 се очаква в следващите няколко дни. Тази прогноза изказа в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали математикът д-р инж. Георги Гачев. Темповете на спадане не са много интензивни. Тенденцията вероятно ще се засили след около седмица, защото ще се появи резултата от преминаването на учениците на..

публикувано на 12.11.21 в 13:27
Веселина Тенчева, председател на РИК-Хасково

Адвокат Тенчева: Създаването на изборна администрация ще гарантира вота

Замяна на почти половината от членовете на секционни избирателни комисии седмица преди изборите са направили членовете на Районната избирателна комисия в Хасково. Ситуацията с масови откази, както и дублажи - едни и същи хора да са подадени като членове в различни СИК, не се случва за първи път, съобщи за Радио Кърджали председателят на РИК..

публикувано на 11.11.21 в 22:03