Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фреди Меркюри оживява във филм, вдъхновен от хореографа Морис Бежар

"Ballet for Life" е уникална колаборация между 3 културни бранда: Queen, Версаче и визуалния хореограф Морис Бежар, празнуваща живота и таланта на легендарния певец Фреди Меркюри и главния танцьор на балета на Морис Бежар - Джордж Дон , които загубват борбата със СПИН. Балетното шоу е представено за първи път в Théâtre National de Chaillot в Париж, Франция през януари 1997 г. в присъствието на мадам Ширак, Елтън Джон и членовете на Queen - Джон Дийкън, Браян Мей и Роджър Тейлър.

Музикалният филм "Queen + Béjart: Ballet for Life" включва документални кадри на Лин Уейк и Саймън Луптън, както и цялото шоу от 1997 г., изнесено от балета Béjart Ballet Lausanne.

Редактор на документалния филм е носителят на Emmy - Кристофер Бърт, който разказва историята на създаването и успеха на балета, с всички добри и лоши страни на рок и денс изкуството. Изпълненията разкриват невероятни архивни кадри с Фреди Меркюри, Морис Бежар, Queen и Джани Версаче, а балетните артисти блестят в неповторими дизайнерски костюми на италианския дизайнер.

Режисьори на филма "Queen + Béjart: Ballet for Life" са Морис Бежар и Дайвид Малет, познати най-вече с изключителната си работа върху концертни изпълнения на големи световни музикални величия като Тина Търнър, Дейвид Боуи, The Rolling Stones и редица видеа на Queen, сред които тези към синглите “Bicycle Race”, “Radio Ga Ga”, “I Want to Break Free” и класиката на Фреди - “The Great Pretender”.

Дългогодишният приятел на Морис Бежар, Джани Версаче, е убит трагично в Маями малко след заснемането на балетното шоу в Лозана.

Продукцията бележи мащабното влияние на емоционалните записи на Queen, както студийни, така и от изпълнения на живо, и вечната ефирна грация и развитие на балета.

Това е първото в историята пълнометражно балетно шоу с рок елементи, съчетани с някои традиционни творби на Моцарт. Темата на хореографията засяга кръговрата на живота и живота над смъртта, което напълно импонира на настроението в песните. Изпълнявайки елементи от класическия и модерен балет, артистите танцуват на фона на велики класики като “It’s a Beautiful Day”, “I  Was  Born  to  Love  You” и “Radio Ga Ga”, завършвайки грандиозно с “The Show Must Go On”. Изданието включва и специален откъс от последното изпълнение на Джон Дийкън с Queen от премиерата на "Queen + Béjart: Ballet for Life" с Елтън Джон в Париж.

Офицален трейлър


Вижте още

Египетски лешояд докара пролетта в Източните Родопи

Пролетта вече е в Родопите. И не защото вече е месец април, а защото преди дни в небето на Източните Родопи беше забелязан първият за тази година египетски лешояд. Местните хора в района на Маджарово наричат птицата "пролетно пиле" и казват, че щом тя се е върнала от юг, вече няма да има сняг и изненадващи промени във времето. Това разказа Христо..

публикувано на 09.04.21 в 19:13

Първата изложба на Керимовата къща за тази година ни представя "Етюди"

Първата изложба за тази година подрежда Керимовата къща на ул. "Климент Охридски" 10. За първи път в родния си град свои творби представя Райчо Станев, с изложбата "Етюди" - рисунки, гваш, фотографии и анимация. Откриването е тази събота, 10 април, от 15 часа. Експозицията ще бъде подредена на първия етаж, и ще продължи до 24 април. Организира..

публикувано на 09.04.21 в 14:28
снимка: личен архив

14-годишната Михаела учи малки и големи в Бенковски на български народни хора

Тя е едва на 14 години, но вече ръководи две танцови групи. Защото обича българския фолклор и родното си село, защото сърцето й играе и защото иска да предаде любовта си на още много малки и големи последователи. Тя е Михаела Илиева от село Бенковски. Създала е танцовите клубове за начинаещи "Хорце" - за деца и ученици, и "Мераклийче" - за възрастни,..

публикувано на 09.04.21 в 13:19

Учителки от Смолянско създават помагало по български език за билингви

ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин работи усилено по създаването на помагало по български език за билингви. Това заяви директорката на училището Фани Василева. Идеята за създаването му се поражда от самия учебен процес и усвояването на учебния материя, виждайки, че учениците овладяват добре книжовния български език но в рамките..

публикувано на 07.04.21 в 08:04
Членовете на СИК в болницата в Момчилград

Птичар и болницата в Момчилград в изборния ден - два различни свята

Кметството в село Птичар и Многопрофилната болница "Д-р Сергей Ростовцев"  в Момчилград бяха двете спирки за екипа на Радио Кърджали, който отразяваше изборния ден в община Момчилград. *** Пътят към Птичар е тесен, еднолентов, осеян с дупки, толкова много, че осемте километра от отбивката на старото шосе Момчилград-Подкова до Птичар ни се сториха..

публикувано на 05.04.21 в 15:18

Мистика и красота разкрива Юрен кая край Пъдарци

Много са местата в района на Кърджали, които разкриват красотата на Източните Родопи. Мистика и мистерия могат да бъдат потърсени в скали, върхове, реки, язовири, крепости, природа. Едно такова място е издадената скала над язовир Кърджали край село Пъдарци, което изселник от селото в Турция е оградил с предпазна мрежа, да за го направи безопасно..

публикувано на 31.03.21 в 17:28

Локдаун 3: COVID-19 промени фитнес индустрията

Фитнес индустрията е една от многото принудени да се адаптират към „нов нормален“ начин на работа, за да гарантира, че ще излезе от пандемията COVID-19 по-силна от всякога. Държавата принуди фитнес залите да затворят, за да се опита да ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, осакатявайки фитнес индустрията. Над 50..

публикувано на 30.03.21 в 04:00